Ekologia na co dzień? Zacznij od pieczywa!
Pieczywo to dla większości z nas podstawa śniadań lub kolacji. Dlatego też przy wyborze chleba, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego świeżość, ale i na skład. Czasem starsze wypieki na półkach sklepowych mogą stanowić siedlisko pleśni i bakterii. Czy warto więc wypiekać chleb w domu?
Przygotowanie pieczywa w domu jest nie tylko łatwym, ale i ekonomicznym procesem. Masowa produkcja chleba wymaga większego zużycia energii. Z kolei w domowych warunkach jest ono mniejsze, szczególnie jeśli wypiekamy kilka bochenków jednocześnie. Domowy chleb stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wypieków, nie tylko ze względu na świeżość i smak, ale również i cenę. Chrupiące wypieki wyśmienicie zaprezentują się na stole podczas wspólnych posiłków oraz imprez, a niezastąpiony smak domowego, polskiego pieczywa oczaruje podniebienia biesiadników.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Ekologia na talerzu
Wypiekanie chleba w domu pozwala przede wszystkim na dopasowanie ilości pieczywa do potrzeb domowników, co z kolei pomaga w uniknięciu marnowania żywności. Atutem domowego pieczywa jest także pełna kontrola nad użytymi składnikami. Przygotowując domowe pieczywo możemy skorzystać z ekologicznych i lokalnych składników, a tym samym zmniejszyć ilość cukru, soli, a także uniknąć wszelkich polepszaczy oraz konserwantów. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości półproduktów, nasz chleb będzie bogaty w błonnik, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Przykładem takiego produktu jest Mąka Na Chleb od Młyna Jaczkowice.
Produkty Młyna Jaczkowice powstają w dolinie Odry z najlepszych odmian pszenicy. Na wysoką jakość produktów wpływają zarówno żyzne, dolnośląskie ziemie, jak i wiedza oraz wieloletnie doświadczenie specjalistów. Mąkę Na Chleb typu 750 wyróżnia kremowo-biała barwa. Nadaje ona wypiekom złotego koloru. Wysokoenergetyczna mąka z Młyna Jaczkowice stanowi także bogate źródło błonnika, dodając do wypieków witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne.
Mąka Na Chleb z Młyna Jaczkowice to doskonały, kuchenny asystent. Świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu chleba w różnego rodzaju maszynach do pieczenia chleba czy robotach kuchennych. Gwarantuje zarówno niezapomniany smak i aromat, jak i charakterystyczny, apetyczny kolor. Nie bez znaczenia jest także brak składników konserwujących. Z kolei samodzielne przygotowanie pieczywa stanowi ekologiczny zamiennik sklepowych wypieków.
Przepis na domowy chleb
Składniki:
- 700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
- 450 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Mąka Na Chleb* |
Wartość energetyczna | 1488kJ / 351 kcal |
Tłuszcz | 1,5 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 70 g |
W tym: cukry | 0,5 g |
Błonnik | 2,9 g |
Białko | 13 g |
Sól | <0,01 g |
Mąka Na Chleb Domowa Piekarnia
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 4,5 - 5 zł