Bezglutenowcom będzie łatwiej


Bezglutenowcom będzie łatwiej
2012-10-12
W Polsce z problemem nietolerancji na gluten może się borykać nawet pół miliona osób. Muszą one przez całe życie bezwzględnie przestrzegać diety bezglutenowej. Hipermarkety E.Leclerc w Katowicach i Sosnowcu wychodzą naprzeciw ich potrzebom i poszerzają swoją ofertę produktów bezglutenowych.

Gluten to mieszanina białek roślinnych, która naturalnie występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Na osoby uczulone lub chore na celiakię gluten działa toksycznie, dlatego przez całe życie muszą przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej.  Substancja ta występuje w większości przetworzonej żywności: w wędlinach, produktach mlecznych, słodyczach, ketchupie, majonezie, a nawet w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu).

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Każdy sklep sieci E.Leclerc uważnie dobiera produkty dostępne w działach żywności bio
i zdrowej. Znajdują się tam między innymi: żywność dietetyczna, żywność z certyfikatem Rolnictwa Ekologicznego, produkty dla diabetyków oraz dla osób chorych na celiakię
i uczulonych na gluten. Te ostatnie od niedawna posiadają swoją wydzieloną strefę 
w marketach  E.Leclerc w Sosnowcu i Katowicach.

Asortyment tych działów z założenia ma się charakteryzować różnorodnością artykułów. Konsumenci znajdą na półkach szeroką gamę produktów sprawdzonych firm dostarczających żywność spod znaku przekreślonego kłosa – specjalnego oznakowania na opakowaniach żywności wolnej od glutenu. Klienci sklepów w Sosnowcu i Katowicach mogą kupić pieczywo, słodycze, makarony, kasze, zupy błyskawiczne, a nawet piwo. Od wtorku w ofercie sklepów dostępne są także bezglutenowe wędliny. W każdy poniedziałek przewidziane są dodatkowo specjalne oferty cenowe na wybrane artykuły z działów żywności bezglutenowej. – Planujemy poszerzanie oferty o produkty świeże, co ma ułatwić codzienne zakupy osobom dotkniętym nietolerancją na gluten. – mówi Robert Piekara, prezes E.Leclerc w Sosnowcu i Katowicach.

Strefa bezglutenowa rozwijana jest także w innych sklepach sieci E.Leclerc. Osobny dział znajduje się w Poznaniu i Gdańsku, a w sklepach E.Leclerc m.in. w Lublinie, Łodzi, Malborku, Nowym Targu, Radomiu, Śremie, Warszawie i Wrocławiu produkty bezglutenowe dostępne są w strefie BIO i zdrowej żywności.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

p.wrona

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl