BatonLove, czyli zostań mistrzem domowych przekąsek z Terravitą!
Batoniki to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek! I choć na półkach sklepowych mamy dostępny ogromny ich wybór, to warto pokusić się o przygotowanie domowej wersji tych smakołyków. Wtedy możemy mieć pewność, iż zawierają one składniki wysokiej jakości. Własnoręcznie zrobione, domowe słodycze przeżywają wielki renesans (wiwat nasze babcie i ich pochowane w kuchni pyszności!). A batoniki to słodka klasyka gatunku, można by rzec! Samodzielne ich przygotowywanie to nie tylko sposób na pyszny deser czy przekąskę, ale też świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu, dający mnóstwo satysfakcji. Gdy sami „bawimy się" w cukierników, mamy wpływ nie tylko na smak i wygląd, ale też na skład naszych słodkości. Wystarczy tylko kilka produktów - bez zbędnych dodatków, by stworzyć doskonałą kompozycję. Warto wybierać te jakościowe - ulubione orzechy, suszone owoce czy ekspandowane zboża. Oczywiście nie może zabraknąć czekolady - aksamitnej, idealnie rozpuszczającej się, perfekcyjnej w smaku.
Domowe słodkie przekąski to najlepsza propozycja, gdy sami mamy ochotę na małe „co nieco", a także na poczęstunek dla rodziny czy przyjaciół. Oto propozycja na batoniki, po brzegi wypełnione orzechami, zbożami i najlepszą mleczną czekoladą, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Czekolada mleczna Terravita to połączenie intensywnego smaku kakao i z delikatnością mleka, które razem stanowią znakomite zestawienie. Ma aksamitną, przyjemną konsystencję. Dobrze się rozpuszcza, tworząc idealną polewę batoników.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Batoniki orzechowo-zbożowe w mlecznej czekoladzie (15 szt.)
Składniki:
Ekspandowane zboża (proso, ryż, orkisz lub ich mieszanka) ¾ szklanki
Orzechy laskowe prażone 50 g
Orzechy nerkowca prażone 50 g
Czekolada mleczna Terravita 200 g
Sposób przygotowania:
Rozpuść 1 tabliczkę czekolady mlecznej w mikrofalówce (przez ok. 30 s) lub w kąpieli wodnej, a następnie przestudź, aby nie była zbyt gorąca. W tym czasie posiekaj orzechy na dość drobne kawałki, dodaj ekspandowane zboża, wsyp do naczynia z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż masę do prostokątnej blaszki, wyrównaj i schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ją delikatnie z blachy i pokrój tak, aby uzyskać oczekiwany kształt batoników. Rozpuść drugą tabliczkę czekolady, delikatnie oblej batoniki cienką warstwą (najlepiej na papierze do pieczenia) i zostaw na chwilę do zastygnięcia. Gotowe!
Nadesłał:
milkas
|