Wiosenny przepis na grillowane filety Zagrodowego z gruszkami i oscypkiem


Wiosenny przepis na grillowane filety Zagrodowego z gruszkami i oscypkiem
2014-04-07
Wiosenna kuchnia jest lekka i prosta, bo szkoda tracić czas, kiedy pogoda za oknem zachęca do aktywności na świeżym powietrzu.

W ciepłe dni na szybki obiad lub kolację z przyjaciółmi rewelacyjnie sprawdzi się Kurczak Zagrodowy z Podlasia - bogaty w surowce mineralne i witaminy, a przy tym mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak. Do tego jest hodowany ekstensywnie w czystym ekologicznie regionie Podlasia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Drób przyrządza się dużo szybciej niż wieprzowinę. Dlatego mięso z kurczaka coraz częściej można spotkać na ruszcie. Doceniane jest też za mniejszą kaloryczność i niską zawartość tłuszczu. Można je podawać na 1000 różnych sposobów. Na popołudniowe czy wieczorne spotkanie z najbliższymi Grupa Drosed – producent Kurczaka Zagrodowego z Podlasia - poleca niebanalne grillowane filety z gruszkami i oscypkiem. Są gotowe w 45 minut!

 

Grillowane filety Zagrodowego z gruszkami i oscypkiem podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

 

Składniki dla 4 osób:

4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

4 gruszki

Sok z ½ cytryny

12 plasterków sera oscypek

8 plastrów chudego bekonu

2 gałązki rozmarynu

1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat

 

Sos:

100 ml oleju słonecznikowego

1 pęczek natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka miodu

Sok z cytryny do smaku

½ łyżeczki chili pieprz cayenne

Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół i natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.Gruszki obrać, pokroić w plastry bądź cząstki i skropić sokiem z cytryny. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grillować lub smażyć na patelni z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę. Gdy wszystkie te składniki będą ciepłe, ułożyć je na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

 

***

Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl