Wietnamska i chińska – czym różnią się te zupy?


Wietnamska i chińska – czym różnią się te zupy?
2018-03-09
Choć dla przeciętnego Europejczyka dania kuchni Dalekiego Wschodu smakują podobnie bez względu na kraj pochodzenia, różnice między potrawami serwowanymi np. w Wietnamie a tymi z Chin są dość wyraźne.

Mimo że smaki i składniki się przenikają, każdy z tych krajów może pochwalić się inną „narodową” zupą. Zobacz, czym się różnią.

O kuchniach chińskiej i wietnamskiej mówi się, że są do siebie podobne, ponieważ wietnamska czerpała garściami inspiracje z Państwa Środka. Nietrudno jednak dostrzec między nimi również różnice  aby je zobaczyć, przyjrzymy się konkretnym przykładom: przepisom na „flagowe” dania  wspomnianych krajów. Wietnam reprezentować będzie słynna zupa pho, Chiny – zupa won ton. Obie są pyszne, jednak różnią się od siebie zarówno smakiem, jak i konsystencją.

Przeczytaj również:


Pho, czyli pyszne aromaty Wietnamu

Zupa pho jest – poza sajgonkami – najlepiej znanym na świecie daniem kuchni wietnamskiej. Bogatego aromatu wywaru i przypraw nie da się pomylić z żadnym innym. Jak powstaje ta potrawa? Jej podstawą jest bulion wołowy, przygotowany na mięsie z kością: szpondrze lub ogonie wołowym. To danie typu slow food,  ponieważ pho gotuje się co najmniej przez 5 godzin. Do bulionu trafiają m.in. uprażone wcześniej na patelni przyprawy: anyż, goździki, cynamon oraz pieprz, opalone na ogniu imbir, cebula i czosnek, a także podstawa kuchni wietnamskiej: sos rybny. Całość jest serwowana z makaronem ryżowym, kilkoma plastrami steku wołowego oraz z dodatkiem limonki, kiełków fasoli mung, listków mięty i kolendry, i jest dodatkowo skropiona sosem rybnym. To sycące danie, które – choć proste – urzeka finezją smaków i rześkością.



Zupa won ton z Chin

W chińskiej zupie na próżno szukać limonki, liści mięty, kolendry, a przede wszystkim sosu rybnego – w Państwie Środka ten ostatni jest zastępowany najczęściej przez jasny sos sojowy. Choć zarówno zupa pho, jak i won ton jest mięsna, różni je gatunek używanego mięsa:  w Chinach najczęściej sięga się nie po wołowinę, a po wieprzowinę. W tym przypadku stanie się ona nadzieniem słynnych pierożków, które będą stanowiły wkładkę do zupy.

Same pierożki won ton można kupić gotowe lub przyrządzić na własną rękę (pracę ułatwią gotowe płaty ciasta won ton). Ich nadzienie powstaje z mięsa mielonego, imbiru, posiekanej dymki oraz z mąki kukurydzianej, wina ryżowego, jasnego sosu sojowego, oleju sezamowego  i szczypty mielonego  białego pieprzu. To połączenie kwaśnych, słonych i pikantnych tonów jest naprawdę pyszne – zwłaszcza w zestawieniu z aromatycznym, ale prostym bulionem.

Jak powstaje sama zupa? Jej podstawą może być bulion warzywny  lub wieprzowy. Należy dodać do niego ok.  połowy małej kapusty pekińskiej posiekanej w paski (nie znajdziemy jej w przepisach z Wietnamu), kilka grzybów shitake (również typowych dla Państwa Środka) i przyprawić wywar octem ryżowym, olejem sezamowym oraz jasnym sosem sojowym. Tak przygotowaną zupą zalewamy pierożki, a całość opcjonalnie możemy posypać posiekaną dymką.



Która zupa jest smaczniejsza? Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Pewne jest jedno: obu warto spróbować. Dziś jest to możliwe również bez podróży na Daleki Wschód, a restauracje orientalne realizują zamówienia na zupy także z dostawą. Czy nie brzmi to jak inspirująca propozycja na Twój najbliższy lunch lub kolację?

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl