Sposób na błyskawiczną rozgrzewkę


Sposób na błyskawiczną rozgrzewkę
2015-11-22
Kiedyś była tanim posiłkiem, który miał nasycić żołądek, później wstępem do kulinarnej uczty, a dziś na stałe zagościła na salonach i w domowych talerzach. Zupa, bo o niej mowa, stała się kultową potrawą naszych czasów i słusznie – nie dość, że robi się sama, ma też wiele cennych zalet.

Zupy doskonale sycą, a odpowiednio przygotowane nie tuczą. Co więcej, mają sporo wartości odżywczych, są lekkostrawne i skutecznie ogrzewają organizm od środka. To ważne, zwłaszcza teraz, kiedy łatwo o przeziębienie czy infekcje. Wzbogacone o przyprawy o właściwościach rozgrzewających, tj.: imbir, czosnek, pieprz czy sos TABASCO®, wzmocnią dodatkowo układ odpornościowy i pomogą w walce z krążącymi w powietrzu wirusami. Poniżej przedstawiamy przepisy na zupy, które pomogą nam przetrwać chłodne, jesienne dni.
 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki:

1/4 szklanki masła lub margaryny

2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane

4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

4 szklanki bulionu z kury

1 łyżki sosu TABASCO® Green

1/4 łyżeczki soli

kwaśna śmietana lub jogurt

posiekany szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

W rondlu o pojemności ok. 3  litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną. W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.


Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa

Składniki:

100 g białej rzodkwi

80 g marchwi

60 g grzybów shiitake

3 cebule dymki

80 g tofu

20 ml oleju roślinnego

1 l bulionu warzywnego

4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

½ łyżeczki cukru

1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki.

W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.

Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

DownStreet

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl