Sekrety kawy ziarnistej Vergnano
![]() |
Jedną z najbardziej znanych i ciągle najprężniej rozwijających się włoskich palarni kawy jest firma Caffe Vergnano, która została założona pod koniec XIX wieku. Już od początku swojego istnienia marka szybko się rozwijała, dlatego w latach 30. zakupiła własną plantację kawy w Kenii.
Celem marki niezmiennie od lat jest tworzenie kawy najwyższej jakości, dlatego też współpracuje ona tylko z najlepszymi plantatorami kawy na świecie i importuje ziarna bezpośrednio z miejsca upraw. Nic dziwnego więc, że Caffe Vergnano do dzisiaj to jedna z głównych włoskich palarni, a jej produkty można znaleźć aż w 60 krajach.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Ziarniste odmiany Caffe Vergnano
Najbardziej znana kawa ziarnista Vergnano to mieszanka Antica Bottega, którą wielu baristów i znawców kawy uważa za najlepszą z kaw dostępnych na polskim rynku. Składa się ona z trzech odmian środkowoamerykańskich arabik, a każda z nich wyróżnia się innym aromatem i smakiem. Dlatego też w Caffe Vergnano Antica Bottega można odnaleźć zarówno mocny aromat i słodki posmak, jak i subtelne nuty, a także bardzo zdecydowane smaki. Dodatkowo kawa ta posiada niewielką domieszkę ziaren robusty z Zairu, która jest odpowiedzialna za powstawanie gęstej, idealnej cremy na powierzchni trunku. Mieszanka wyróżnia się delikatnie wyczuwalną goryczą, a jednocześnie bardzo delikatnym i zrównoważonym charakterem. Subtelny posmak gorzkiej czekolady łączy się bowiem z lekko wyczuwalnym owocowym aromatem z korzenną nutą i tworzy unikalną mieszankę. Kawa ziarnista Caffe Vergnano Antica Bottega jest dość długo palona, cechuje się delikatną kwasowością i niską zawartością kofeiny. Doskonale nadaje się do espresso o aksamitnym smaku oraz gęstej konsystencji, lecz świetnie sprawdzi się także w przypadku kaw z dodatkiem mleka.
Odmiana Caffe Vergnano Espresso została stworzona głównie z myślą o parzeniu aromatycznych kaw za pomocą ekspresów ciśnieniowych. Składa się w 85% z bogatych ziaren arabiki, a pozostałe 15% jej zawartości stanowią ziarna robusty. Dzięki takiemu połączeniu mieszanka ma pełny, niesamowity smak i wspaniały aromat. Najwyższej jakości ziarna arabiki nadają kawie odpowiednią słodycz, delikatnie owocowy posmak oraz jedwabistą gęstość, a domieszka robusty odpowiednią moc. Dzięki niej na powierzchni trunku tworzy się charakterystyczna dla tej odmiany gruba brązowo- karmelowa crema. To kawa ziarnista średnio palona i wyróżniająca się średnią zawartością kofeiny.
Wasze komentarze (1):
-
~tu, 2018-04-22 22:02:54
bez dobrej maszyny wszystko na nic :D
http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy