„PRZYPADEK? NIE MA PRZYPADKÓW” – MÓWI PANI INŻYNIER OD LODÓW


„PRZYPADEK? NIE MA PRZYPADKÓW” – MÓWI PANI INŻYNIER OD LODÓW
2018-05-14
Jest wiele możliwości, by „dorobić” podczas studiów, ona wybrała pracę w lodziarni.

Szybko zrozumiała, że to miejsce, w którym może zrealizować swoje najśmielsze marzenia smakowe, a przy tym, podzielić się nimi z innymi. Martyna Rupińska w swojej przygodzie z lodami poszła o krok dalej, opracowała recepturę na lody marchewkowe i obroniła z nich pracę inżynierską. Jak smakują lody autorstwa Pani Inżynier od lodów? Można sprawdzić w warszawskiej sieci Jesz Lody Tradycyjne.

Martyna Rupińska inspiracje do tworzenia nowych smaków czerpie z codzienności. Jak przystało na prawdziwą wielbicielkę słodyczy, odwiedzając nowe kawiarnie czy restauracje, zawsze degustuje desery. To właśnie smaki, które zwróciły jej szczególną uwagę, a raczej spotkały się z aprobatą jej wysublimowanego podniebienia, przenosi na produkcję, gdzie po wielu testach i degustacjach powstają lody m.in. o smaku mascarpone z granatem, czarny sezam z daktylami czy tiramisu.

 

- Wiedzę z zakresu technologii lodów przekazuje mi Bartosz, który produkcją lodów zajmuje się od lat. Pomaga mi je potem przygotować, aby faktycznie smakowały tak, jak je sobie wyobrażam Dzięki temu, że jest on miłośnikiem tradycyjnych smaków, mi powierzył komponowanie tych nowoczesnych. Pracując w takim duecie, gdzie ściera się tradycja z nowoczesnością, nietrudno o sprzeczki, które lody są najlepsze. Na szczęście łączy nas miłość do dobrych smaków i dokładamy wszelkich starań, by takie właśnie oferować naszym gościom. - mówi Martyna Rupińska, technolog produkcji lodów.

ULUBIONY SMAK W FORMIE LODÓW? WSZYSTKO JEST MOŻLIWE!

Pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i bardzo przyjazna natura, sprawiły, że świetnie sobie radziła przy obsłudze klientów. Jednak jej znakomite wyczucie smaków, ogromna kreatywność oraz pasja do wytwarzania lodów, sprawiły, że Martyna szybko zamieniła pracę ekspedientki, na technologa produkcji. W tym roku także obroniła pracę inżynierską na kierunku żywienie człowieka na SGGW ze swoich autorskich lodów marchewkowych.

- Zainteresowanie lodami pochłonęło mnie na tyle, że o jednym ze stworzonych przeze mnie smaków, napisałam pracę inżynierską. Są to lody marchewkowe z dodatkiem naturalnego prebiotyku. Bardzo lubię pić sok marchewkowy i pomyślałam, że mógłby z niego powstać dobry sorbet. Do lodów dodałam naturalną inulinę, która poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego, a także obniża tłustość lodów – dodaje Martyna Rupińska.

Lody serwowane w sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też
są zdrowe. Tworzone ze świeżych składników (świeże mleko, śmietana, owoce), zgodnie z zasadą tworzenia lodów rzemieślniczych, powstają niedaleko miejsca produkcji, czyli w Piasecznie.
Są bezglutenowe i zawierają ponad połowę mniej tłuszczu niż lody przemysłowe. Kreatywność Martyny i Bartosza to gwarancja, że miłośników lodów zaskoczą wielokrotnie podczas tego sezonu
i nie tylko.

 

 

 

 

Lody marchewkowe będą dostępne od wtorku 22 maja w 9 punktach lodziarni Jesz Lody Tradycyjne

w Warszawie:

 

KABATY, Ksawerego Bronikowskiego 1 lok. 4/A1
WILANÓW, Al. Rzeczypospolitej 18/178U
MOKOTÓW, Cybernetyki 7D/U7
BEMOWO, Powstańców Śląskich 104/213
OCHOTA, Włodarzewska 83
JÓZEFOSŁAW, Julianowska 69
WOLA, Kasprzaka 31B
ŚRÓDMIEŚCIE, Chmielna 2
URSYNÓW, Kłobucka 8B/U22

Warto przeczytać:

Ostatnio dodane artykuły:

Wysyłasz dziecko na wakacje – zadbaj o jego zdrowie! Wysyłasz dziecko na wakacje – zadbaj o jego zdrowie!
Wakacje to czas zabawy i odpoczynku, a dla dzieci to także okazja do rozwijania sprawności i kreatywności. Wakacyjne plany mogą jednak zostać pokrzyżowane przez nagłe i niechciane choroby, dlatego warto zadbać o zdrowie dziecka oraz dobrze przygotować je do wyjazdu.

Klinika Salamandra kończy rok Klinika Salamandra kończy rok
Stałe klientki Salamandra Beauty Clinic wiedzą, że jest okazja do świętowania. Salon kosmetyczny kończy właśnie rok i z tej okazji zaprasza w niedzielę na urodziny. Będzie oczywiście tort, ale fit. A poza tym mnóstwo nagród! Można na przykład wygrać BMW X2 na weekend.

Kleszczowe zapalenie mózgu - groźne i nieprzewidywalne Kleszczowe zapalenie mózgu - groźne i nieprzewidywalne
Kleszczowe zapalenie opon mózgowo - rdzeniowych i mózgu jest groźną chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Niejednokrotnie występują po niej powikłania pochorobowe. To najczęściej uporczywe bóle głowy, zaburzenia psychiczne, a nawet niedowłady.

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

BMC prezentuje wszechstronne rowery szosowe Roadmachine X BMC prezentuje wszechstronne rowery szosowe Roadmachine X
Rowery szosowe BMC Roadmachine X to jedna z nowości w kolekcji szwajcarskiej marki BMC na rok 2019. Jak tłumaczy producent, nowe modele są wszechstronne – stworzono je dla osób oczekujących wydajności w bardzo różnych warunkach terenowych.

Sport, gwiazdy i wspaniała atmosfera, czyli Otwarte Mistrzostwa Warszawy „Wola Park Bemowo Warsaw 3x Sport, gwiazdy i wspaniała atmosfera, czyli Otwarte Mistrzostwa Warszawy „Wola Park Bemowo Warsaw 3x
Świetna gra, ogrom emocji i niesamowity sportowy klimat – już 28 lipca w Wola Parku odbędzie się druga edycja Ulicznego Turnieju Koszykówki 3x3.

Wpływ nowych technologii na wady postawy u dzieci Wpływ nowych technologii na wady postawy u dzieci
Według badania przeprowadzonego przez F-Securit prawie 80% dzieci w wieku 7–8 lat ma do dyspozycji własny smartfon. Z czego średnio korzystają z niego 2,5 godzinny dziennie.

Mundial 2018 - Port Łódź zaprasza na Finał Mistrzostw! Mundial 2018 - Port Łódź zaprasza na Finał Mistrzostw!
Piłkarskie emocje sięgają zenitu! Przed nami półfinały i finał Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej. Do wspólnego oglądania meczów Port Łódź zaprasza na Patio, do Strefy Kibica.

Szybki i efektowny deser na lato? Panna cotta w sezonowej odsłonie Szybki i efektowny deser na lato? Panna cotta w sezonowej odsłonie
Wraz z nadejściem astronomicznego lata, dotarły do nas wysokie temperatury, koniec roku szkolnego i upragnione wakacje. Na stołach z kolei zagościły świeże sezonowe owoce, które warto wykorzystywać w potrawach i deserach.

Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca
Mimo, iż nadmierna opalenizna stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest skutkami promieni słonecznych. W walce z oparzeniami czy przesuszeniem pomocne są specjalistyczne kremy, do stosowania po opalaniu, których skład oparty jest na naturalnych bioflawonoidach.

BYCIE MAMĄ TO CAŁA PALETA UCZUĆ I EMOCJI BYCIE MAMĄ TO CAŁA PALETA UCZUĆ I EMOCJI
Macierzyństwo to nowy etap w życiu każdej kobiety.

Woda źródlana Mama i ja –  niezmienny skład Woda źródlana Mama i ja – niezmienny skład
Niegazowana woda źródlana Mama i ja już od wielu lat cieszy się olbrzymim zaufaniem rodziców małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Netto wprowadza roślinną alternatywę mięsa dla wegan i wegetarian Netto wprowadza roślinną alternatywę mięsa dla wegan i wegetarian
Żywność w wersji wege cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków, którzy myślą o ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Obserwując ten trend oraz potrzeby konsumentów, sieć Netto wprowadziła do swojej oferty roślinny zamiennik mięsa pod marką Naturli.

Dlaczego warto sięgnąć po soczewicę marki Halina? Dlaczego warto sięgnąć po soczewicę marki Halina?
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica.

więcej »