„PRZYPADEK? NIE MA PRZYPADKÓW” – MÓWI PANI INŻYNIER OD LODÓW


„PRZYPADEK? NIE MA PRZYPADKÓW” – MÓWI PANI INŻYNIER OD LODÓW
2018-05-14
Jest wiele możliwości, by „dorobić” podczas studiów, ona wybrała pracę w lodziarni.

Szybko zrozumiała, że to miejsce, w którym może zrealizować swoje najśmielsze marzenia smakowe, a przy tym, podzielić się nimi z innymi. Martyna Rupińska w swojej przygodzie z lodami poszła o krok dalej, opracowała recepturę na lody marchewkowe i obroniła z nich pracę inżynierską. Jak smakują lody autorstwa Pani Inżynier od lodów? Można sprawdzić w warszawskiej sieci Jesz Lody Tradycyjne.

Martyna Rupińska inspiracje do tworzenia nowych smaków czerpie z codzienności. Jak przystało na prawdziwą wielbicielkę słodyczy, odwiedzając nowe kawiarnie czy restauracje, zawsze degustuje desery. To właśnie smaki, które zwróciły jej szczególną uwagę, a raczej spotkały się z aprobatą jej wysublimowanego podniebienia, przenosi na produkcję, gdzie po wielu testach i degustacjach powstają lody m.in. o smaku mascarpone z granatem, czarny sezam z daktylami czy tiramisu.

 

- Wiedzę z zakresu technologii lodów przekazuje mi Bartosz, który produkcją lodów zajmuje się od lat. Pomaga mi je potem przygotować, aby faktycznie smakowały tak, jak je sobie wyobrażam Dzięki temu, że jest on miłośnikiem tradycyjnych smaków, mi powierzył komponowanie tych nowoczesnych. Pracując w takim duecie, gdzie ściera się tradycja z nowoczesnością, nietrudno o sprzeczki, które lody są najlepsze. Na szczęście łączy nas miłość do dobrych smaków i dokładamy wszelkich starań, by takie właśnie oferować naszym gościom. - mówi Martyna Rupińska, technolog produkcji lodów.

ULUBIONY SMAK W FORMIE LODÓW? WSZYSTKO JEST MOŻLIWE!

Pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i bardzo przyjazna natura, sprawiły, że świetnie sobie radziła przy obsłudze klientów. Jednak jej znakomite wyczucie smaków, ogromna kreatywność oraz pasja do wytwarzania lodów, sprawiły, że Martyna szybko zamieniła pracę ekspedientki, na technologa produkcji. W tym roku także obroniła pracę inżynierską na kierunku żywienie człowieka na SGGW ze swoich autorskich lodów marchewkowych.

- Zainteresowanie lodami pochłonęło mnie na tyle, że o jednym ze stworzonych przeze mnie smaków, napisałam pracę inżynierską. Są to lody marchewkowe z dodatkiem naturalnego prebiotyku. Bardzo lubię pić sok marchewkowy i pomyślałam, że mógłby z niego powstać dobry sorbet. Do lodów dodałam naturalną inulinę, która poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego, a także obniża tłustość lodów – dodaje Martyna Rupińska.

Lody serwowane w sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też
są zdrowe. Tworzone ze świeżych składników (świeże mleko, śmietana, owoce), zgodnie z zasadą tworzenia lodów rzemieślniczych, powstają niedaleko miejsca produkcji, czyli w Piasecznie.
Są bezglutenowe i zawierają ponad połowę mniej tłuszczu niż lody przemysłowe. Kreatywność Martyny i Bartosza to gwarancja, że miłośników lodów zaskoczą wielokrotnie podczas tego sezonu
i nie tylko.

 

 

 

 

Lody marchewkowe będą dostępne od wtorku 22 maja w 9 punktach lodziarni Jesz Lody Tradycyjne

w Warszawie:

 

KABATY, Ksawerego Bronikowskiego 1 lok. 4/A1
WILANÓW, Al. Rzeczypospolitej 18/178U
MOKOTÓW, Cybernetyki 7D/U7
BEMOWO, Powstańców Śląskich 104/213
OCHOTA, Włodarzewska 83
JÓZEFOSŁAW, Julianowska 69
WOLA, Kasprzaka 31B
ŚRÓDMIEŚCIE, Chmielna 2
URSYNÓW, Kłobucka 8B/U22

Warto przeczytać:

Ostatnio dodane artykuły:

Mama – bohaterka dnia codziennego
Swoje święto obchodzi 26 maja i na co dzień pełni wiele ról. Jest opiekunką, pocieszycielką, nauczycielką, przewodniczką oraz managerem, który przez całą dobę planuje i realizuje niezliczone zadania.

Ketchupik Kielecki – wyśmienity dodatek bez ulepszaczy Ketchupik Kielecki – wyśmienity dodatek bez ulepszaczy
Najmłodsi smakosze potrafią być bardzo wybredni. Przygotowując dla nich posiłki trzeba zadbać nie tylko o najlepszej jakości składniki, ale również o smak gotowego dania. Urozmaicić go mogą takie dodatki jak np. Ketchupik Kielecki.

Czerwona Oranżada Hellena FIT 1,25 l Czerwona Oranżada Hellena FIT 1,25 l
W odpowiedzi na potrzeby konsumentów, Oranżada Hellena rozbudowała linię napojów gazowanych FIT, wprowadzając na rynek czerwoną Oranżadę Hellena FIT w rodzinnym formacie 1,25 l. Jest to trzeci produkt marki wzbogacony stewią – naturalnym słodzikiem.

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Co warto wiedzieć o mostach protetycznych? Co warto wiedzieć o mostach protetycznych?
Jednym z rodzajów uzupełnień, jakie możemy wybrać w celu uzupełnienia brakujących zębów są mosty protetyczne.

Odchudzanie dla wymagających, czyli jak przyśpieszyć efekty i poprawić ogólny stan zdrowia? Odchudzanie dla wymagających, czyli jak przyśpieszyć efekty i poprawić ogólny stan zdrowia?
Odchudzanie wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Niestety nie zawsze rygorystyczne przestrzeganie diety przynosi oczekiwane efekty w postaci spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Co blokuje odchudzanie i jak skutecznie wspomóc swój organizm podczas stosowania diety odchudzającej?

CHROMOTERAPIA - UZDRAWIAJĄCA MOC KOLORU CHROMOTERAPIA - UZDRAWIAJĄCA MOC KOLORU
Kolor to pierwsze co dostrzegamy w codziennych sytuacjach. Dobrze dobranego kolorystycznie otoczenie może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm lub wręcz przeciwnie – spowodować, że będziemy zmęczeni lub zestresowani.

Zdrowy rabarbar idealny na lato! Poznaj nowy smak soku Marwit Zdrowy rabarbar idealny na lato! Poznaj nowy smak soku Marwit
Potas, żelazo, magnez, fosfor, beta-karoten i błonnik – to tylko część cennych dla zdrowia substancji, jakie znajdziemy w rabarbarze. Warzywo kojarzone dotychczas głównie z ciastem drożdżowym można teraz spotkać także w nowym soku marki Marwit.

CHROMOTERAPIA - UZDRAWIAJĄCA MOC KOLORU CHROMOTERAPIA - UZDRAWIAJĄCA MOC KOLORU
Kolor to pierwsze co dostrzegamy w codziennych sytuacjach. Dobrze dobranego kolorystycznie otoczenie może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm lub wręcz przeciwnie – spowodować, że będziemy zmęczeni lub zestresowani.

CHROMOTERAPIA - UZDRAWIAJĄCA MOC KOLORU CHROMOTERAPIA - UZDRAWIAJĄCA MOC KOLORU
Kolor to pierwsze co dostrzegamy w codziennych sytuacjach. Dobrze dobranego kolorystycznie otoczenie może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm lub wręcz przeciwnie – spowodować, że będziemy zmęczeni lub zestresowani.

Grill party dla kobiet
Babskie barbecue

Technologie dla rolnictwa przy wsparciu AgriTech Hub i MIT Enterprise Forum Poland Technologie dla rolnictwa przy wsparciu AgriTech Hub i MIT Enterprise Forum Poland
20 niepowtarzalnych technologii zostało wybranych do IV edycji programu akceleracyjnego MIT EF Poland. Wśród nich znalazły się 3 startupy, oferujące unikatowe rozwiązania dla branży rolniczej, które biorą udział w ścieżce agri-tech prowadzonej we współpracy z funduszem AgriTech Hub.

Masz w domu niejadka? Wprowadź kilka zmian… w swoim myśleniu Masz w domu niejadka? Wprowadź kilka zmian… w swoim myśleniu
- Jedzenie jest fizjologią, tak jak oddychanie. Ustalanie dziecku, ile ma jeść, jest równie absurdalne jak powiedzenie mu, ile ma oddychać” - mówi Marta Kierzkowska-Grzybek, psychodietetyk. Najlepszym podejściem do żywienia dzieci jest akceptowanie ich potrzeb i upodobań oraz respektowanie granic.

Truskawkowa bomba witaminowa Truskawkowa bomba witaminowa
Truskawki kojarzą nam się z latem, pysznymi lodami oraz deserami. Każdy zna ich smak – słodki, aromatyczny i zaspokajający pragnienie. Wszystko to znajdziesz w suplemencie diety Visolvit Junior Truskawka. Preparat ten wyróżnia musująca, orzeźwiająca forma, a także pyszny truskawkowy smak.

więcej »