Poznaj zalety zbożowej diety! Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca do włączenia produktów zb


2016-03-24
Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Jednak z najnowszych danych GUS - Rocznika Statystycznego Rolnictwa wynika, że Polacy spożywają coraz mniej produktów zbożowych.

Wiele osób będących na diecie w pierwszej kolejności rezygnuje z ich spożywania, mimo iż według aktualnej Piramidy Zdrowia Instytutu Żywności i Żywienia, zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Co kryją w sobie te małe ziarenka, z których powstają sprężyste makarony, pachnące chleby, smaczne kasze, i płatki śniadaniowe?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, ponad 75% Polek zgadza się ze stwierdzeniem, że „jesteś tym, co jesz”. Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe takie jak np. makarony czy kasze. Polki najchętniej sięgają po przetwory ze zbóż na śniadanie w formie płatków lub pieczywa. Jednak, jak przekonują specjaliści w codziennej diecie powinny znaleźć się różne rodzaje produktów zbożowych – zarówno pieczywo i płatki, jak i makarony, kasze i mąki.

 

– Eksperci z zakresu żywienia i dietetyki są zgodni, że podstawą zbilansowanej diety jest różnorodność produktów i posiłków. Im bardziej urozmaicamy nasz jadłospis, tym więcej wartościowych składników dostarczamy do naszego organizmu. Niewłaściwie skomponowana dieta, w której nie są zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy produktami z poszczególnych grup, może przyczyniać się do powstawania niedoborów żywieniowych – tłumaczy dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

Różnorodność ziaren daje duże możliwości ich wykorzystania w produktach zbożowych, ponieważ każdy rodzaj zbóż ma inne właściwości i walory smakowe. To właśnie dzięki różnorodności produkty zbożowe są tak atrakcyjne w naszej kuchni.

 

– Produkty zbożowe są bardzo istotne w codziennym odżywianiu, ponieważ powinny stanowić dla nas główne źródło energii i znaleźć się w każdym posiłku spożywanym w ciągu dnia.  Jeżeli ograniczamy ich spożycie, jesteśmy osłabieni i mamy problemy z koncentracją. Dodatkowo produkty zbożowe dostarczają białko roślinne oraz błonnik pokarmowy, nieodzowny w diecie, są źródłem witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor  przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Blog kampanii dostępny jest na stronie kfpz.pl

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

 

Zbożowe inspiracje eksperta kampanii -  Anny Jelonek:

CIASTO  Z MARCHWII

Składanki:

  • 250 g marchewki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 125 ml mleka ryzowego, sojowego lub migdałowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów laskowych i włoskich
  • 100 g cukru trzcinowego

 

 

Przygotowanie:

  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, dodać miód i skórkę startą z pomarańczy, ciągle mieszając roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia. Dodać mleko oraz jajka, wszystko energicznie wymieszać rózgą do ubijania. 
  • Do czystej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników wlać mokre, dodać marchewkę i delikatnie, powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C., następnie wstawić ciasto i piec przez ok. 45 minut.

 

Propozycja podania:

 

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego + szczypta soli - roztopić, polać po ostudzonym cieście
  • Dodać kilka kawałków orzechów do dekoracji
  • Podawać ze szklanką soku jabłkowego

 

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

 

PEŁNOZIARNISTA BABKA DROŻDŻOWA

Składanki:

·         500g mąki pszennej pełnoziarnistej

·         25g świeżych drożdży

·         75g cukru

·         5 żółtek

·         1 laska wanilii

·         szczypta soli

·         250 ml letniego mleka

·         100 g miękkiego masła

·         100 g rodzynek

·         skórka otarta z 2 pomarańczy

·         50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

·         Na początku przygotowujemy zaczyn (biga). Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 50 ml mleka i mieszamy. Przykrywamy miseczkę z zaczynem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

·         Po godzinie przechodzimy do wyrabiania finalnego ciasta. Do misy miksera stacjonarnego lub do dużej miski , jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie, przekładamy zaczyn i rozrabiamy go pozostałym mlekiem. Dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wyskrobane z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, pozostałą mąkę oraz sól ale tak by nie dotykała bezpośrednio zaczynu. Wyrabiamy ciasto około 20 minut by było elastyczne.

·         Gdy ciasto ma jednorodną konsystencje dodajemy po kawałeczku miękkie masło i wyrabiamy dalej aż masło całkowicie się wchłonie.

·         Na samym końcu dodajemy rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.

·         Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką i ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

·         Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy wyciągnięty patyczek jest już suchy.

 

Kontakt dla mediów:

 

Dagmara Mazurek

Partner of Promotion

e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 95

 

Marta Gryglewicz

Partner of Promotion

e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 83

 

Joanna Tomaszewska

Krajowa Federacja Producentów Zbóż

e-mail: biuro@kfpz.pl

tel. 667 958 199667 958 199

 

O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:

 

Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.

 

Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.

 

Członkami Federacji są:

1.       Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,

2.       Spółki prawa handlowego,

3.       Rolnicze Spółdzielnie,

4.       Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,

5.       Gospodarstwa rodzinne.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Partner of Promotion

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl