Piperyna - co to takiego i w czym może nam pomóc?
Piperyna to tajemnicza nazwa i przeważnie nikomu nic nie mówi. Jak się natomiast okazuję jest ostatnio bardzo popularna i może nam pomóc np. szybciej spalić tkankę tłuszczową. Zobacz czym tak naprawdę jest ten składnik i jak może nam pomóc.
Wśród polecanych suplementów diety coraz częściej znaleźć można substancję o zagadkowej nazwie piperyna. Jest to nic innego, jak alkaloid pozyskiwany z suszonych ziaren popularnej przyprawy - czarnego pieprzu (Piper nigrum).
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Na rynku zazwyczaj spotyka się pod postacią kapsułek zawierających w swoim składzie przeciętnie 90-95% czystej piperyny.
Jej działanie jest wyjątkowo wieloaspektowe i badania nad wszystkimi możliwymi zastosowaniami piperyny wciąż trwają. Substancja ta przede wszystkim wspomaga proces odchudzania i pozbywania się z organizmu złogów tłuszczu.
Po pierwsze nie dopuszcza do tworzenia się nowych komórek tłuszczowym, po drugie: utrzymuje obniżony poziom tłuszczu we krwi (co sprzyja m. in. wydajniejszej pracy serca oraz chroni naczynia wieńcowe).
Już to samo wystarczy, by docenić jej właściwości prozdrowotne, ale spożywanie piperyny ma także szereg innych zalet. Udowodniono, że zwiększa ona ukrwienie ścian żołądka oraz jelit, usprawniając w ten sposób wchłanianie substancji odżywczych.
Piperyna korzystnie wpływa także na rozkład aminokwasów złożonych, nie dopuszczając do zbyt długiego zalega niestrawionych resztek w układzie pokarmowym.
Jednocześnie sprzyja syntezie białek (m. in. tworzących mięśnie) oraz ułatwia usuwanie kwasu mlekowego z mięśni i zwiększa odporność organizmu na doznania bólowe.
Te właściwości piperyny docenią szczególnie osoby, które oprócz diety pozostają aktywne fizycznie - obniżenie progu doznań bólowych i szybsza regeneracja mięśni pomoże im ćwiczyć dłużej i szybciej regenerować się po wysiłku.
Jednak główną zaletą, jaką posiada piperyna jest jej zdolność do przyspieszania procesów metabolicznych: dzięki niej trzustka produkuje więcej enzymów trawiennych, następuje aktywne wydzielanie soku żołądkowego.
To pociąga za sobą szybsze trawienie, a zatem i spalanie przyswojonego pokarmu.
Istotą procesu zrzucania wagi powinien być bowiem nie zwolniony metabolizm i ciągłe ograniczenie przyjmowanych kalorii, a właśnie „podkręcenie" procesów spalania tak, by tłuszcz nie miał czasu odłożyć się w organizmie. I tym ostatnim regularne zażywanie piperyny może pomóc.
Nadesłał:
pmateusz
|