PEŁNA zmiana na wiosnę? Od czego zacząć?


2016-04-04
Wiosna to najlepszy czas na zmiany. Od czego zacząć? Według Nowej Piramidy Żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające błonnik pokarmowy. Do tych produktów należą owoce, warzywa i zboża ze szczególnym uwzględnieniem PEŁNEGO ziarna, które jest źródłem cennych minerałów.

Wiosna to pora roku, która symbolizuje nowy początek. To czas, w którym nie tylko przyroda budzi się do życia, także i my wstajemy z zimowego letargu i staramy się odbudować dobre samopoczucie, kondycję i formę. Każda zmiana wymaga holistycznego podejścia i modyfikacji na wielu polach codziennego funkcjonowania. Od czego powinniśmy zacząć? Dobrym początkiem będzie z pewnością odpowiednia, zbilansowana dieta. Produkty zbożowe, ze szczególnym uwzględnieniem PEŁNOziarnistych uplasowały się na trzecim miejscu w Nowej Piramidzie Żywieniowej. Oznacza to, że powinny być spożywane podczas większości posiłków. PEŁNE ziarna są źródłem minerałów i witamin niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji i samopoczucia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Sięgnij po zdrowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek, który zapewnia nam siłę i energię na cały dzień, dostarcza paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu i reguluje układ trawienny. Naukowcy z Harvard University przeprowadzili badanie, w którym udowodnili, ze mężczyźni, którzy nie spożywają pierwszego posiłku z samego rana mają większą ochotę na podjadanie między posiłkami.[1] W badaniu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych przeprowadzonym na potrzeby marki Lubella na pytanie Co daje najwięcej energii na cały dzień?, aż 57% Polaków jednoznacznie wskazało  śniadanie.[2]  Pożywny posiłek z samego rana sprawia, że energia uwalniana jest stopniowo co pozwala, by nasz mózg był w dobrej formie. Jesteśmy bardziej kreatywni, mamy głowę PEŁNĄ świeżych pomysłów co zwiększa efektywność naszej pracy. Nieprawidłowa dieta może skutkować szybkim wyczerpaniem rezerw energetycznych. A przecież przygotowanie wartościowego śniadania nie zajmuje dużo czasu, a to od niego w dużym stopniu zależy nasz nastrój przez cały dzień.[3] Chrupiące płatki śniadaniowe to dobre, szybkie i smaczne rozwiązanie na początek dnia. Płatki Pełnoziarniste Corn Flakes od Lubelli są źródłem błonnika pokarmowego i składników odżywczych, takich jak fosfor, mangan czy magnez. Dr Cahill z Harvard University radzi, aby nie zapominać o jedzeniu śniadań i uwzględniać w diecie pokarmy, które dostarczą organizmowi odpowiedniego poziomu energii i składników odżywczych. Jako idealny przepis na zdrowe śniadanie podaje miskę płatków pełnoziarnistych lub owsianych z dodatkiem orzechów i kawałków owoców.[4]

 

Warto wiedzieć również, że…

To jak zaczniemy dzień ma duży wpływ na to, jak będzie on wyglądał później. Warto zrobić wszystko, by codzienny start był jak najbardziej przyjemny i wartościowy. Aby zapewnić sobie dawkę energii niezbędnej do podejmowania codziennych wyzwań, dobrze jest zacząć od porannych ćwiczeń, a następnie zjeść zdrowy posiłek. Badania umieszczone w Journal of Psychiatric Research udowodniły, że osoby, które spożywają śniadania z samego rana mają lepszą pamięć. Ich mózg pracuje sprawniej i łatwiej przyswajają wiedzę. Ponadto są o wiele bardziej skłonne do aktywności fizycznej i co więcej, ćwiczą znacznie bardziej intensywnie niż inni. Dietetycy przekonują, że osoby, które jedzą śniadanie, mają lepszy nastrój, rzadziej miewają problemy z nadwagą, a ich układ odpornościowy pracuje wydajniej. Po całonocnym poście trzeba dostarczyć organizmowi potrzebnej energii na cały dzień, dlatego poranne pożywienie należy komponować tak, aby zawierało zarówno nabiał, jak i produkty pełnoziarniste.

 

PEŁNE ziarno, które daje PEŁNO możliwości

Od tysięcy lat zboża stanowią podstawę naszego żywienia. Dostarczają nam zrównoważonej energii, zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne. Pełnoziarnista mąka kukurydziana to produkt o wysokich walorach odżywczych, złocistym kolorze i delikatnym smaku. Powstaje z przemiału pełnego ziarna, a poprzez proces mielenia ziaren w całości, uzyskujemy mąkę, która nie traci żadnych wartościowych składników.[5] PEŁNE ziarno daje nam PEŁNO pysznych rozwiązań na wartościowe jedzenie. Warto dbać o uatrakcyjnienie diety, aby nie stała się ona monotonna. Oprócz klasycznych kompozycji, jak płatki z mlekiem, można do nich dodać jogurt, owoce bądź w ramach drugiego śniadania przygotować ciastka pełnoziarniste lub batona zbożowego. To świetna alternatywa dla sklepowych smakołyków, a przy okazji pożywny i urozmaicony posiłek. Wprowadzenie PEŁNYCH ziaren do jadłospisu to zdrowy i skuteczny sposób na pozytywne zmiany w naszym życiu! 

 

 

 



[1] http://circ.ahajournals.org/content/128/4/337.abstract.

[2] Ibris, Polacy Gotują, Co daje najwięcej energii na cały dzień, Warszawa 2016.

[3] Agata Radosh, Sięgnij po zdrowie 1, 2014.

[4] http://newsroom.heart.org/news/skipping-breakfast-may-increase-coronary-heart-disease-risk.

[5] Agata Radosh, Sięgnij po zdrowie 1, 2014.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

info@synertime.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl