Musli - zdrowe śniadanie, ale nie zawsze
Wielu ludzi zgodnie uważa, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jedni wolą lekkie płatki, inni jajecznicę z boczkiem.
W Polsce nie brakuje oczywiście również osób, dla których śniadanie składa się z czarnej kawy i papierosa. Ten pomysł jest akurat najgorszy z możliwych. Jednak czy na pewno ciężkie śniadanie jest dobre?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Domowe musli - najlepsze z najlepszych.
Na nasze nieszczęście zawartość większości gotowych paczek z musli, które znajdziemy na półkach sklepowych, wzbogacana jest o substancje słodzące oraz zapachowe i smakowe niekoniecznie naturalnego pochodzenia. Zwróćmy zatem uwagę na listę składników zanim kupimy dany produkt. Możemy kupić wszystkie produkty osobno i sami w domu zmieszać je tworząc w ten sposób wspaniałą i przede wszystkim zdrową mieszankę śniadaniową. Podstawowym składnikiem takiego domowego musli powinny być płatki owsiane. Zaopatrzmy się w takie, które są jak najmniej przetworzone. W naszym śniadaniu nie zabraknie dzięki temu błonnika, Węglowodanów złożonych, cennych witamin, w tym z grupy B oraz mikroelementów. Możemy płatki owsiane zastąpić żytnimi lub orkiszowymi. Do płatków dodajmy suszone owoce. Każde będą dobre, ważne by nam smakowały. Nie zapomnijmy również o orzechach i bakaliach. Im więcej - tym lepiej. Nasz posiłek będzie wtedy bogatszy w magnez, fosfor, żelazo i potas. Do tak przygotowanej mieszanki dodajmy przed spożyciem jogurt naturalny, kefir, maślankę lub mleko. Do listy zalet będziemy mogli dopisać zawartość w wapń.
Musli gotowe, paczkowane.
Jeśli zdecydujemy się jednak na sklepowe musli, nie zaniedbujmy czytania etykiet. Uważajmy przede wszystkim na musli tupu granola. Jest bardzo smaczne. Musimy jednak wiedzieć, że powstaje w procesie pieczenia mieszanki płatków, owoców i orzechów. Aby smak był lepszy, podczas pieczenia dodawany jest cukier i tłuszcze. To znacznie podnosi kaloryczność, a obniża zawartość w składniki mineralne i witaminy.
Jeśli zdecydujemy się na musli w polewie smakowej miejmy świadomość, że karmimy nasz organizm z rana syropem glukozowo - fruktozowym i cukrem, a nie to powinno być składnikiem zdrowego śniadania.
Decydując się na śniadanie złożone z musli, zdecydujmy się na takie, które dostarczy jak najwięcej witamin i minerałów naszemu organizmowi. Jeśli dobrze wybierzemy, nasze śniadanie będzie wspaniałym paliwem napędzającym nas do działania z samego rana.
Nadesłał:
slawek
|
Wasze komentarze (1):
-
~marek, 2018-07-06 14:35:11
Ja rano nie jestem jakoś głodny, piję tylko mrożoną kawę a śniadanie jem po 10
delonghi.com