Kasza manna – składnik nie tylko dla dzieci


Kasza manna – składnik nie tylko dla dzieci
2017-12-22
Grysik, inaczej zwany kaszą manną zna każdy bardzo dobrze. Niestety, ale wielu z nas kojarzy się on z przedszkolem i mało smacznymi śniadaniami. Tymczasem, jest to składnik niezwykle wartościowy, który powinni włączać do swojej diety wszyscy, nie tylko dzieci.

Pozyskiwanie kaszy manny odbywa się w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego wytwarzana jest także mąka oraz otręby. Jest to rodzaj kaszy niezwykle drobnej. Obróbka, jakiej poddawana jest kasza manna niestety powoduje, że zawartość błonnika w niej spada. Jednak to nie tak duży problem, ponieważ jest ona źródłem skrobi i białka, czyli równie wartościowych elementów. Warto jednak pamiętać, aby zawsze pozyskiwać kaszę mannę od dobrych producentów dostarczających ekologiczną, zdrową żywność, jak na przykład Kupiec.pl. Dzięki temu można będzie mieć pewność, że dieta będzie faktycznie zdrowa i wartościowa.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Bogactwo witamin i minerałów

W kaszy mannie znajduje się bardzo dużo witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z gruby B oraz kwas foliowy. Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto także wiedzieć, że w kaszy mannie znajduje się bardzo dużo jodu. Jest to mikroelement, który obowiązkowo powinien być dostarczany do naszego organizmu. Dzięki niemu tarczyca będzie mogła właściwie funkcjonować.

Kto powinien jeść kaszę mannę?

W związku z tym, że kasza manna jest bardzo lekkostrawna, z powodzeniem może znaleźć się w diecie każdego dziecka, jak i osób po operacjach. Mogą ją jeść także osoby cierpiące na różne schorzenia układu pokarmowego. Może być także odpowiednim składnikiem diety ubogo resztkowej.

Trzeba jednak pamiętać, że w ziarnach kaszy manny znajduje się gluten. I to w bardzo dużych ilościach. Dlatego osoby, które są uczulone na ten składnik powinny szeroko omijać ten produkt. 

Dania z kaszą manną

Kasza manna jest produktem bardzo uniwersalnym, pozwalającym na przygotowanie wielu dań. Można ją przyrządzić zarówno na słodko, jak i słono. Można ją wykorzystywać do zagęszczania wielu potraw.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl