Jak ozdobić ciasto: lukier plastyczny


2017-11-16
Kiedy mówimy o ozdabianiu wypieków, nie możemy zapomnieć o możliwościach, jakie daje nam lukier plastyczny. Określić można go mianem słodkiej modeliny, którą bez obaw o ból brzucha możemy spożywać. Podobny jest nieco do masy marcepanowej, ale zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu.

Jego składnikiem jest niemalże sam cukier. Lukier plastyczny możemy przygotować samodzielnie bądź kupić gotowy, wchodząc na przykład na witrynę www.tortoweozdoby.pl/50-lukier-plastyczny. Przyjrzyjmy mu się nieco bliżej.

Kolory
Lukier plastyczny ma kolor żółty. Można go jednak bez żadnego problemu zabarwić, wykorzystując do tego celu barwnik spożywczy. Postawić można również na gotowy lukier plastyczny, który ma już pożądaną przez nas barwę. Jeśli chcemy eksperymentować z kolorami, warto zrobić to wcześniej – przy okazji zdobienia ciasta efekt może nas naprawdę zaskoczyć. Obecnie nie brakuje szkoleń dla osób chcących poszerzać swoją wiedzę w zakresie barwienia lukru. Najtrudniej jest osiągnąć kolor naprawdę ciemny – wymaga to zastosowania dużej ilości barwnika, co może odbić się na właściwościach plastycznych samej masy.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Możliwości
Lukier plastyczny to całe mnóstwo możliwości. Wykonać możemy z niego rozmaite figurki, motywy roślinne, wstążki. Tort można pokryć lukrem również w całości, odciskając na nim rozmaite kształty. Wykorzystać można go tego celu foremki do wykrawania ciastek.

Przed użyciem
Zanim zaczniemy pracę z lukrem, powinniśmy go nieco pougniatać. Dzięki temu stanie się miękki i podatny na nasze działania. Warto pamiętać, aby do wyrabiania kształtów wykorzystywać jednorazową podkładkę lub arkusz papieru. Lukier nie przyklei się do takiej powierzchni. Bez trudu przeniesiemy go na ciasto. Lukier można nakładać na masę marcepanową – to rozwiązanie bardzo lubiane przez Brytyjczyków. Jeśli się na nie zdecydujemy, musimy pamiętać, aby wcześniej delikatnie posmarować marcepan alkoholem. Zapewni to lepsze połączenie się obu mas. Jeśli tort przeznaczony ma być dla dzieci, zamiast alkoholu możemy użyć wody.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

TortoweOzdoby

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl