Gospodarka » Żywność

Specjał z Sosnowca, czyli jak rozpoznać czy pizza jest naprawdę włoska

Specjał z Sosnowca, czyli jak rozpoznać czy pizza jest naprawdę włoska
Zobacz więcej zdjęć »
Choć w wielu miastach aż roi się od pizzerii, to rzadko zdarza się, by serwowały one prawdziwie włoską odmianę pizzy. Kucharze w restauracjach często nie przykładają wagi do stosowanych składników, przez co smak neapolitańskiego specjału pozostawia wiele do życzenia.

Tajemnicę oryginalnej pizzy poznali jednak mistrzowie z pizzerii Dominium w Sosnowcu. Jak powinien więc wyglądać prawdziwy włoski rarytas? Jakie składniki powinny się na nim znaleźć? Czym wyróżnia się pizza rodem z Italii? Sprawdzamy!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:



Ciasto to podstawa

Najważniejsze jest ciasto. Do jego wyrobu pizzermani z Sosnowca zawsze używają mąki typu 00 oraz oliwy z oliwek extra virgin prosto z Włoch. Dzięki temu ciasto jest chrupiące, ale jednocześnie delikatne. Dużą wagę przywiązują również do jego wyrobu – samo ugniatanie zajmuje im około 15 minut. Kucharze pamiętają także, że prawdziwa pizza musi być cienka. Z tego powodu bardzo przykładają się do odpowiedniego rozwałkowania ciasta. W zależności od szkoły i doświadczenia, stosują do tego różne metody. Jedni wałkują, inni podrzucają, jeszcze inni kręcą plackiem na kuchennym blacie. Technika nie jest tak istotna, jak ważny jest efekt!



Sos pomidorowy – na zimno czy na gorąco?

W niemal wszystkich klasycznych odmianach pizzy stosuje się sos pomidorowy. Prawdziwi pizzermani przypominają, że zanim posmarujemy nim surowe ciasto, musimy pamiętać o jego dokładnym wystudzeniu. Ciepły lub gorący sos może negatywnie wpłynąć na konsystencję placka, co z kolei zaważy na efekcie końcowym. Ciasto z pewnością się wtedy zaparzy i będzie nie tylko nieestetyczne, ale – przede wszystkim – niesmaczne. Może stracić swoją elastyczność i stać się gumowate. I, co za tym idzie, odebrać nam radość z jedzenia. Zimny sos jest podstawą stworzenia doskonałego dania, które swoim aromatem przybliży nam klimat słonecznej Italii.



Jeśli ser to tylko mozzarella

Choć wielu z nas pizza jednoznacznie kojarzy się z serem, to w oryginalnej wersji tego specjału wcale nie jest on konieczny. Mistrzowie kuchni z Sosnowca zapewniają jednak, że w daniach, w których nie może go zabraknąć, używają tylko prawdziwej włoskiej mozzarelli. Jej delikatny smak oraz wyjątkowy aromat sprawiają, że pizza staje się wyśmienita i nie można się jej oprzeć. Ciągnący się przysmak to jeden z naszych ulubionych elementów tego tradycyjnego placka. Zanim jednak zaczniemy go pałaszować, upewnijmy się, że mamy do czynienia z prawdziwą mozzarellą! Jeżeli zastanawiamy się do jakiej restauracji wybrać się na obiad, odpowiedź może być tylko jedna – Dominium, pizzeria w Sosnowcu.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »