Barwniki spożywcze: co dzisiaj oferują nam producenci?


2017-11-16
Nasze wypieki już od dawna nie muszą być nudne. Wszystko za sprawą dostępnych powszechnie barwników spożywczych, dzięki którym każda masa czy biszkopt mogą nabrać wyjątkowego koloru.

Jak szeroki jest obecnie wybór barwników spożywczych przekonamy się, wchodząc na witrynę www.tortoweozdoby.pl/18-barwniki-spozywcze. Zobaczmy na co możemy postawić, jeśli naszym celem jest ciasto niezwykłe.

Co znajdziemy w sklepach?
Osoby chcące kupić barwnik do ciasta mają do wyboru barwniki:

  • płynne,
  • w sprayu,
  • w proszku,
  • żelowe.

Każdy z wymienionych rodzajów ma oczywiście swoje zalety.

Barwniki płynne
To po nie sięgamy zdecydowanie najczęściej. Wynika to między innymi z ogromnej wygody zarówno użytkowania, jak i dawkowania. Bez trudu można dobrać ilość barwnika niezbędną do uzyskania odpowiedniego koloru masy czy ciasta. Decydując się na stosowanie barwnika płynnego, należy jednak pamiętać, że może on modyfikować gęstość masy. Nie sprawdza się najlepiej w przypadku masy cukrowej. Jest natomiast niezastąpiony, jeśli zależy nam na zabarwieniu biszkoptu. Tu UWAGA: barwnik do ciasta dodajemy rzecz jasna dopiero po upieczeniu.

Barwniki w proszku
Ich stosowanie wymaga już nieco więcej czasu. Zanim dodamy je do masy, musimy je bowiem rozpuścić. Możemy to zrobić zarówno w wodzie, jak i w alkoholu. Jeśli zdecydujemy się na to drugie rozwiązanie, musimy pamiętać, że taki wypiek będzie odpowiedni wyłącznie dla osób pełnoletnich. Barwniki w proszku świetnie zabarwią zarówno lukier, jak i masę. Są naprawdę wydajne – jedno opakowanie takiego barwnika wystarczy nam na bardzo długo.

Barwniki żelowe
Już niewielka ilość takiego barwnika nada masie bardzo intensywną barwę. W związku z tym barwniki żelowe są bardzo wydajne. Ich stosowanie wymaga jednak wprawy. Wystarczy dodać odrobinę za dużo, aby uzyskać masę o zbyt intensywnym zabarwieniu.

Barwniki spożywcze to nie tylko wiele rodzajów, ale również kolorów. Bez trudu dopasujemy więc barwnik do tego, jak ma wyglądać pieczone przez nas ciasto. Wybór jest obecnie naprawdę ogromny. Wystarczy postawić na dobry sklep.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

TortoweOzdoby

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl