Wakacyjny lunch, czyli przepis na szpinakową zupę krem z kurczakiem, fetą i prażonymi migdałami


Wakacyjny lunch, czyli przepis na szpinakową zupę krem z kurczakiem, fetą i prażonymi migdałami
2016-07-28
Letnie menu zachwyca różnorodnością smaków, nasyconymi kolorami i lekkością. To właśnie teraz korzystamy z bogactwa sezonowych warzyw, dzięki którym możemy wyczarować wiele pysznych i zdrowych dań. Wysokie temperatury sprzyjają gotowaniu delikatnych, ale sycących zup.

Szpinakowy krem                              z kurczakiem, fetą i Płatkami migdałów Siesta to kusząca propozycja zdrowego, wakacyjnego lunchu.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Wysokie temperatury sprawiają, że wiele osób traci apetyt albo sięga po niezdrowe przekąski podczas urlopowego leniuchowania. Tymczasem zupy krem to idealne rozwiązanie, gdy żar leje się z nieba, a my mamy ochotę na lekki i szybki posiłek. Taki warzywny krem pobudzi zmysły i doda energii do działania! Zawiera również wiele wartościowych i pysznych składników, witamin i minerałów. Zdrowy szpinak w połączeniu z wyrazistym serem feta, aromatycznymi przyprawami Appetita, delikatnym kurczakiem i prażonymi Płatkami migdałów Siesta, daje wielowymiarową kompozycję smaków, którym nie sposób oprzeć się w letnie popołudnia. Zupę przygotujesz w mniej niż 45 minut, zatem – do dzieła!

Szpinakowa zupa krem z kurczakiem, serem feta i prażonymi migdałami

 

Składniki:

·         40 dag szpinaku

·         800 ml wody

·         1 bułka grahamka

·         1 pierś kurczaka

·         3 ząbki czosnku

·         5 dag sera feta

·         ½ pęczka szczypiorku

·         ½ natki pietruszki

·         2 łyżki masła

·         1 łyżka oliwy

·         Sól

·         Migdały płatki Siesta

·         Pieprz czarny mielony Appetita

·         Gałka muszkatołowa Appetita

 

 

 

Przygotowanie

Pierś kurczaka umyj i gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Wyjmij mięso z wody i ostudź. Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyj i pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć dwa ząbki czosnku, zarumień, dodaj zieleninę i smaż 2-3 minuty. Całość przypraw, zalej wodą z gotowania mięsa i dalej gotuj przez 10 minut. Dodaj pokruszoną bułkę i zmiksuj. Pierś pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumień, dodaj mięso i obsmaż. W tym czasie na suchej patelni podpraż Migdały płatki Siesta. Wlej zupę do talerzy, na każdy nałóż porcję mięsa i pokrojony w kostkę ser i posyp prażonymi migdałami.

Smacznego!

Produkty:

Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 6 zł

Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

 

 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl