RZUCĘ… PIECZYWO?


RZUCĘ… PIECZYWO?
2018-06-26
Wśród wielu planów bezapelacyjnie królują te dotyczące zmiany stylu życia na zdrowszy. Na początku stycznia ludzie szturmują siłownie, pojawiają się deklaracje rzucenia palenia oraz przejścia na dietę.

Ta ostatnia zaś kojarzy się z eliminacją węglowodanów, a więc drastycznym ograniczeniem jedzenia pieczywa, które uchodzi za tuczące. Czy to naprawdę dobry pomysł?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

PIECZYWO TUCZY?

 

Wręcz przeciwnie! Okazuje się, że wcale nie trzeba rezygnować z ulubionych kanapek albo pachnących bułeczek na śniadanie! Wystarczy dobrać odpowiedni rodzaj pieczywa oraz zdrowe dodatki. Informację tę potwierdzają dietetycy powołując się na popularną piramidę żywieniową. Zdradzają oni, że produkty zbożowe, a więc przede wszystkim chleb, powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Dodatkowo nie można zapominać, że ciemne pieczywo zawiera doskonałe dla naszego organizmu witaminy z grupy B oraz błonnik ułatwiający trawienie. Kiedy przestajemy jeść pachnący chleb lub bułki, obniżamy tym samym zawartość węglowodanów i błonnika organizmie, czego skutkiem mogą być pojawiające się zaparcia.

 

BUŁKA DLA ZDROWIA

 

Dodatkowo chleb pomaga regulować wchłanianie cukrów prostych, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2 oraz… przed przybieraniem na wadze! - Naturalny chleb na zakwasie, taki który jedli także nasi ojcowie i dziadkowie stanowi doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę organizmu. Zjedzenie bułki czy kromki chleba bogatych w węglowodany na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oczywiście trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało w sobie konserwantów oraz polepszaczy, które nie mają wartości odżywczych – zdradza Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

 

PIECZYWO NA ŚNIADANIE?

  Najważniejsze więc to nie eliminować węglowodanów z diety, ale spożywać je mądrze, głównie na śniadanie. Z perspektywy dietetyków jest to najważniejszy posiłek dnia, który ma nam zapewnić energię do działań oraz poczucie sytości na długi czas. Dzięki temu pozostaniemy syci i nie będziemy sięgali po różnego rodzaju słodkie przekąski w ciągu dnia. Warto postawić na naturalne składniki, żeby nasze śniadanie było jeszcze zdrowsze. Doskonały będzie na przykład twarożek lub różnego rodzaju warzywa, które sprawią, że nie tylko się najemy na długo, ale także dostarczymy naszemu organizmowi niezbędną dawkę witamin. – Popieram rzucanie papierosów i alkoholu, ale nie warto odmawiać sobie pachnącej kromki świeżego chleba na śniadanie, który jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny – podsumowuje Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Naruszew

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~marinka, 2018-06-27 11:12:40

    ja pieczywo muszę zjeść na śniadanie, kiedyś jadłam je 3 razy na dzień, teraz tylko rano. Po pieczywie miałam straszne zaparcia, po prostu nie robiłam kupy przez tydzień, potem dopiero zakupiłam preparat intesta, bo on bardzo ładnie mi pomógł na te zaparcia i teraz nie mam ani wydętego brzucha, a do toalety potrafię iść 2 razy dziennie .


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl