Rozpocznij sezon sałatkowy już dziś!


Rozpocznij sezon sałatkowy już dziś!
2018-02-21
Świeże, lekkie, pełne witamin i pachnące. Z warzyw, owoców, mięsa i ryb. Dla jednych są istną bombą witaminową, inni z kolei traktują je jako świetny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów na wiosnę.

Bez względu na to jaki masz pomysł na siebie każdy pretekst jest dobry, aby rozpocząć sezon sałatkowy! Dzięki naszym przepisom przygotujesz je szybko i smacznie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Po miesiącach zimowego lenistwa powoli budzimy się z letargu. Jesteśmy spragnieni promieni słonecznych, ruchu na świeżym powietrzu, aromatycznych warzyw i owoców. Po wielu tłustych, ciężkich i słodkich potrawach podjadanych w zimowe wieczory, marzymy o odmianie - czymś lekkim, kolorowym, pachnącym i pysznym. Sałatki można robić w wielu wariantach: na słodko, słono, z ryżem, komosą ryżową czy makaronem. To idealny pomysł na lekki lunch do pracy czy drugie śniadanie. Pamiętajmy, że jemy także oczami! Sałatki muszą być więc nie tylko smaczne, ale i efektowne. Zadbajmy o to, aby były estetyczne i kolorowe - wówczas będą wspaniałą przekąską dla wszystkich domowników.

Sztuka krojenia

Dobra deska do krojenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. To właśnie od niej zaczyna się przyrządzanie smacznych dań z warzyw i mięs. Brak Ci miejsca na kilka różnych desek? Marka Leifheit posiada w swojej ofercie jedną deskę do wszystkiego z 4 kolorowymi, wymiennymi podkładkami do krojenia! Vario Board zapewnia higienicznie czystą powierzchnię do krojenia każdego produktu. Do warzyw przeznaczona jest zielona, na czerwonej można szatkować mięso, na niebieskiej filetować ryby, a biała sprawdzi się przy krojeniu chleba. Kolory ułatwiają zapamiętywanie, która podkładka do czego służy. Deska jest również bardzo prosta w użyciu: aby bezpiecznie zamocować podkładkę wystarczy jedynie położyć ją na deskę podstawową. Krojone produkty można bezpośrednio z podkładek wrzucać na patelnię. Rowek na wodę/soki zapewnia, że powierzchnia, na której kroimy jest zawsze czysta. Dzięki gumowym nóżkom deska nie ślizga się i jest lekko uniesiona: można więc wstawić pod nią talerz i z łatwością zsunąć pokrojone produkty na talerz tak, aby nic z niej nie spadło.

Jedną z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych potraw jest sałatka z kurczaka na słodko – ostro. Ta pełna witamin oraz białka sałatka przywodzi na myśl letnie dni i plażę w tropikach. Jeśli raz jej spróbujesz z pewnością na stałe zagości w Twoim kuchennym repertuarze. Obecnie w większości sklepów możemy dostać gotowe produkty, ale nigdy nie wiemy co tak naprawdę zostało do nich dodane. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i samemu przygotować własne smakołyki. Do wykonania tej sałatki będziemy  potrzebować:

·         1 piersi z kurczaka

·         kilka garści sałaty roszpunki

·         1 pomarańczy

·         1 opakowania jogurtu greckiego

·         kilka pomidorków cherry

ulubionych przypraw (np. do kurczaka, sól, pieprz)

·         oliwy z oliwek

·         1 ząbka czosnku

Roszponkę opłukujemy i osuszamy w wirówce. Pierś z kurczaka kroimy na małe cząstki na desce Vario Board, doprawiamy i podsmażamy na oliwie. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki. Pomidorki cherry przekrajamy na połówki. Do przygotowania sosu potrzebujemy jogurtu, czosnku wyciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy. Kurczaka podajemy na roszpunce z kawałkami owoców i warzyw. Polewamy sosem.

Warzywa na talerzu

Jednak nie samą sałatką człowiek żyje. Najlepszym i zarazem genialnym w swej prostocie pomysłem na warzywne przekąski będą pomidory, czerwona i żółta papryka, marchew, seler czy ogórki. Te niskokaloryczne i smaczne dania nie muszą być wcale pracochłonne. Możesz je jeść same lub z dipem. Wystarczy pokroić warzywa i zrobić sos, a idealna przekąska będzie gotowa.

 

Przydatne porady:

Dzięki spiralnej krajalnicy marki Leifheit krojenie warzyw jeszcze nigdy nie było tak proste. Dzięki nożom ze stali szlifowanej w okamgnieniu otrzymasz idealnie równe plasterki. Wystarczy napełnić pojemnik, przekręcić i gotowe. To poręczne urządzenie można całkowicie rozłożyć do mycia. Kiedy warzywa będą gotowe możesz przygotować sosy. Gęste dipy będą z pewnością miłym urozmaiceniem w codziennej diecie. Dobre i pomysłowe dressingi zdradzają prawdziwe umiejętności kucharza.

Dip chrzanowy:

·         Gęsty jogurt

·         Chrzan

·         Cukier

·         Sól

Do blendera dodaj 3 łyżki jogurtu, łyżkę tartego chrzanu, pół łyżeczki cukru i 1/3 łyżkę soli. Wszystko dokładnie zmiksuj. Twój sos jest gotowy!

Dip sezamowy:

·         Oliwa lub olej sezamowy

·         Pasta tahini

·         Cytryna

·         Pół puszki cieciorki

2 łyżki pasty tahini połącz z 2 łyżkami oleju lub oliwy, dodaj sok z ¼ cytryny oraz cieciorkę. Rozdrobnij w blenderze. Posól i dopieprz do smaku. Pastę możesz posypać sezamem.

Dip miętowy

·         Jogurt

·         Mięta

·         Pietruszka

·         Cytryna

Do blendera włóż 3 łyżki gęstego jogurtu, wrzuć garść posiekanej mięty i pietruszki, dodaj 1/3 łyżeczki soli, kilka kropel soku z cytrynu. Zmiksuj i podawaj.

Jeśli nie przepadasz za gęstymi sosami zawsze możesz przygotować ich lżejszą wersję w postaci płynnych dresingów. W ich przygotowaniu pomoże Ci marka Leifheit. Dzięki shakerowi mieszanie pysznych sosów stanie się bardzo proste. A, to nie jedyna zaleta produktu. Gustowny shaker wyróżnia się też prostotą używania. W odróżnieniu od większości shakerów do dressingów wyposażony jest w dzióbek zapobiegający kapaniu. Dzięki temu na pewno nic się nie rozleje i ręce oraz powierzchnia robocza pozostaną czyste.

Na wysokiej jakości szkle shakera nadrukowana jest miarka w ml  oraz praktyczna podziałka do przepisów. Dzięki temu bez korzystania z dodatkowej miarki zawsze uda się odmierzyć odpowiednią ilość składników a przepisy będą zawsze pod ręką. Pojemności 300 ml wystarczy także na przygotowanie dużej ilości sosu. Szkło i nadruki nadają się do mycia w zmywarce. Dzięki szczelnie zamykanej pokrywie z tworzywa sztucznego shaker nadaje się także do przechowywania sosów do sałatek.

Wiruj i susz

Podstawą każdej sałatki jest sałata. Decydując się na jej zakup najlepiej udaj się na targ, gdzie kupisz świeże i prosto od rolnika. Wybieraj te o intensywnym kolorze i jędrnych liściach. Uważaj, aby w trakcie transportu nie uszkodzić jej.

Do najpopularniejszych należą roszponka, rukola, masłowa, lodowa czy rzymska. Mnogość jej odmian sprawia, że każdy z nas może znaleźć odpowiedni dla siebie smak jak i kształt. Niektóre są łagodne w smaku i mają chrupiącą teksturę, inne zaś są miękkie lecz mają ostry, wyrazisty smak. Dzięki temu pasują do różnych produktów. Są one bogate w składniki odżywcze, m.in.: wapń, kwas foliowy,  błonnik, beta – karoten, jak i witaminę B6. Rzymska najlepiej sprawdzi się w sałatkach. Ma twarde liście, dzięki temu nadaje chrupkości przyrządzanym potrawom. Jej najbardziej aromatyczną część stanowi sam środek. Przygotowując ją, najpierw usuń ciemne liście zewnętrzne. Idealnymi dodatkami do niej będą ogórki, cebula, owoce, orzechy, a także kremowe sosy. Roszponka ma nietypowy kształt, składa się z rozetek o ciemnych zielonych liściach. Na jednym korzeniu umiejscowionych jest od 4 do 5 liści. Świetnie smakuje z innymi warzywami. Masłowa to bogate źródło folianów. Ma łagodny smak, jest bardzo delikatna. Kształt jej liści jest okrągły. Najlepiej podawać do niej lekkie sosy na bazie oliwy, przypraw i soku z cytryny. Rukola charakteryzuje się ostrym, pieprzno – orzechowym smakiem. Ma bardzo nietypowy kształt liści. Sosy do Rukli powinny opierać się na bazie soku z cytryny lub słodkich octach balsamicznych. Lodowa jest ceniona za swoją kruchość i słodki, łagodny smak, a także chrupkość. Jest uniwersalna. Odpowiednia do jedzenia na kanapkach, sałatkach, sprawdzi się w hamburgerach, tacos oraz wielu innych daniach. Możesz ją podawać z cięższymi sosami typu tysiąca wysp, serowym, jogurtowo – majonezowym.

Przydatne porady:

Sałaty przed każdym spożyciem należy umyć. Doskonale do tego sprawdzą się wirówki marki Leifheit, wykonane z niezwykłą precyzją, pozostawiają niezgniecione i świeże liście. Dzięki temu sałatka będzie nie tylko wspaniale wyglądać, ale i świetnie smakować. Nowoczesny sprzęt marki Leifheit spełnia jednocześnie kilka funkcji. Dzięki specjalnemu mechanizmowi wirówką można osuszać sałatę, użyć jako estetycznej miski na nią, a także odsączyć makaron.  Sprzęt można myć w zmywarce.

  Więcej gadżetów znajdziesz na www.leifheitsklep.pl


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

sensigray

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl