Poradnik dla zabieganych, czyli szybkie i zdrowe posiłki z mrożonymi daniami


Poradnik dla zabieganych, czyli szybkie i zdrowe posiłki z mrożonymi daniami
2012-12-05
Czy zdrowe odżywianie i krótki czas przyrządzania potraw mogą iść w parze? Jak zapewnić sobie pełnowartościowy posiłek i przy okazji nie spędzić całego dnia w kuchni? Dlaczego warto spożywać warzywa kapustne?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:
Dla wszystkich zabieganych, zajętych, odkładających posiłki na później, marudzących przy jedzeniu warzyw, a jednocześnie pragnących odżywiać się zdrowo i świadomie odpowie na powyższe pytania Malgorzata Kujawiak, Manager ds. Handlu i Marketingu z firmy Aves Sp. z o.o.

Doskonale wszystkim znane warzywa kapustne: brokuł i kalafior – to skarbnica witamin i składników odżywczych. Niestety ze względu na czas przygotowania oraz specyficzny smak i zapach nie goszczą w naszym jadłospisie zbyt często. Jak nie zrezygnować z ich obecności w diecie bez uszczerbku na wolnym czasie i przy okazji cieszyć się doskonałym smakiem i ciekawą formą podania, opowie specjalista z firmy Aves.

Dania zawsze na czas

Pośpiech i brak umiejętności kulinarnych to najczęstsze powody chaotycznego odżywiania się. Podjadane w ciągu dnia dla zabicia głodu snaki i słodycze nie są w jednak stanie zastąpić ciepłych posiłków, będących podstawą dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. „Potrawy garmażeryjne idealne są dla osób żyjącym w biegu, dla których priorytetem jest szybkość przygotowania posiłku, przy jednoczesnym zachowaniu jego wysokiej jakości odżywczej. Kilkuminutowa obróbka termiczna - dokładnie 4-5 minut na rozgrzanym oleju w temperaturze 150 – 160 stopni C w przypadku Brokułu i Kalafiora panierowanego firmy Aves, jest tego najlepszym przykładem. W zaledwie kilka chwil możemy zapewnić sobie i swoim bliskim ciepły i odżywczy posiłek” – tłumaczy Małgorzata Kujawiak. Warto wspomnieć, że czas, który poświęcamy na przyrządzanie potraw garmażeryjnych może być wprost proporcjonalny do ich jakości. „Firma Aves zapewnia odbiorcom produkty zgodne ze standardami i normami Unii Europejskiej, a wyroby produkowane są wyłącznie z najlepszych surowców. Nowości AVES – Brokuł panierowany i Kalafior Panierowany, pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych warzyw, od sprawdzonych dostawców. Kładziemy nacisk również na walory wizualne i smakowe, dlatego różyczki brokułu i kalafiora zostają delikatnie rozdzielone i obtoczone w naturalnej panierce, która po obróbce termicznej staje się pachnąca i chrupiąca” – wyjaśnia Pani Małgorzata.

 Zdrowie zawsze w gotowości

Brokuły wykazują przede wszystkim działanie przeciwnowotworowe, za sprawą aktywnych składników takich jak sulforan, beta – karoten, izotiocyjany, indol – karbinol i chlorofil. Sulforan, znajdujący się również w kalafiorze wspomaga układ immunologiczny, pobudzając enzymy o działaniu przeciwnowotworowym. Co więcej, brokuły i kalafior to bogate źródło minerałów - fosforu, wapnia, potasu, manganu, żelaza, magnezu oraz witamin A, (beta – karotenu), B1, B2, B6, C, K, PP, kwasu foliowego i pantotenowego. Ze względu na właściwości zdrowotne, powinniśmy je zatem spożywać jak najczęściej, również w formie mrożonej „ Brokuł i kalafior docenili już starożytni Rzymianie i Grecy. To bardzo ważne warzywa ze zdrowotnego punktu widzenia.  Będąc odmianą kapusty warzywnej, stanowią źródło witaminy C, karotenu, wapnia i żelaza i innych ważnych dla prawidłowego rozwoju organizmu substancji odżywczych. Zdajemy sobie sprawę, że wiele osób obawia się mrożonych potraw, poddając w wątpliwość zarówno właściwości odżywcze, jak i ich jakość. Głębokie mrożenie jest jednak najlepszą formą konserwacji żywności, gdyż pozwala zachować witaminy, sole mineralne, składniki odżywcze, kolor i smak pierwotnych produktów” – wyjaśnia Pani Małgorzata.

Oszczędność czasu przy równoczesnym zadbaniu o zdrowie jest możliwe jeśli wyposażymy naszą zamrażalkę w dania garmażeryjne. Dzięki nim możemy wprowadzić do naszej diety warzywa kapustne, takie jak brokuł i kalafior, w ciekawej panierowanej postaci. 

Kalafior panierowany:
Masa netto: 400 g
Cena brutto: 5, 50 zł
Producent: Aves Sp. z o.o.

Brokuł panierowany:
Masa netto: 400 g
Cena brutto: ok. 5, 50 zł
Producent: Aves Sp. z o.o.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Aves Sp. z o.o. jest obecna na polskim rynku od 1990 roku to rodzinna firma, z wieloletnim doświadczeniem w przetwórstwie drobiu i produkcji wędlin. W swojej ofercie posiada szeroką gamę wędlin z mięsa drobiowego, a także produktów głębokomrożonych. Potwierdzeniem wysokiej jakości i walorów smakowych produkowanych wyrobów są zdobywane od lat wyróżnienia i nagrody, a także otrzymane certyfikaty, m.in. w 2004 r. certyfikat zgodności systemu jakości z Normą ISO 9001 i systemu HACCP oraz certyfikaty IFS i BRC w 2007r.
Aves Sp. z o.o.
98-220 Zduńska Wola
Gajewniki 16
tel.: +48 (43) 823 37 74
www.aves.pl


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl