Piwo Grimbergen – z czym to się je?


Piwo Grimbergen – z czym to się je?
2014-08-05
Sztuka łączenia piwa z jedzeniem staje się coraz popularniejsza wśród smakoszy złotego trunku.

O tym, jak ciekawy dla naszego podniebienia może być tzw. Foodpairing, przekonali się  uczestnicy lipcowych warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez Bractwo Feniksa, które zrzesza fanów wyśmienitego belgijskiego piwa Grimbergen.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Łącząc piwo z jedzeniem powinniśmy zastanowić się nad efektem, który chcemy osiągnąć. Czy chcemy doświadczyć harmonii smaku i aromatu, czy delektować się ich nieoczywistymi połączeniami, które nas przyjemnie zaskoczą? Każde połączenie smakowe jest inne i warto wiedzieć, które potrawy wzmocnią, bądź skontrastują się ze smakiem piwa.

 

„Obecnie przywiązuje się dużą wagę do łączenia wina z potrawami. Mało osób jednak wie, że także piwo potrafi wzbogacić doznania kulinarne. Przykładowo, Grimbergen Double pozwoli wydobyć rozmaite warstwy smaku z gorzkiej czekolady, a pszeniczne piwo Blanche podane do sushi podkreśli harmonię smaku i aromatu między trunkiem a potrawą.” – mówi Michał Kopik, piwoznawca prowadzący warsztaty.

 

Grimbergen Blanche – sushi pod znakiem złotego trunku

 

Grimbergen Blanche to delikatne, wyśmienite piwo pszeniczne. Jego cytrusowe i przyprawowe nuty będą doskonale komponować  się z morskimi smakami – delikatnymi rybami i owocami morza. Kto by pomyślał, że piwo może idealnie współgrać smakowo z sushi? Ten trunek dobrze sprawdzi się w takim zestawieniu i spowoduje, że nasze kubki smakowe otrzymają potężną dawkę ciekawych wrażeń sensorycznych.

 

Ponadto, Grimbergen Blanche potrafi na zasadzie kontrastu skutecznie ugasić pragnienie wywołane przez pikantne potrawy, jak na przykład meksykańska quesadilla  z farszem mięsnym, serwowana podczas warsztatów przez kucharza restauracji Villa Riccona.

 

Grimbergen Double – figa z… piwem

 

W tym lubianym przez piwnych koneserów wariancie Grimbergena wyczuwalne są nuty karmelowe, a także aromaty suszonych śliwek i wiśni. Lekko palone i słodowe akcenty idealnie współgrać będą z ciemnym mięsem -  dziczyzną,  czy wołowiną. Piwo Grimbergen Double będzie się również dobrze komponować z gęstymi, ciemnymi sosami i potrawami o intensywnym smaku. Piwo to sprawdzi się także jako kompan potraw z pieczonymi figami z dodatkiem szynki parmeńskiej i kozim serem. Takie połączenie zawróci w głowie każdemu smakoszowi intensywnych w charakterze potraw!

 

Grimbergen Blonde – prowansalski zawrót głowy

 

Grimbergen Blonde to klasyczne, jasne piwo o wielowymiarowym charakterze, które idealnie balansuje goryczkę ze słodyczą. Zachęca tym samym do łączenia go z serami o intensywnym zapachu, a także z lekkimi mięsami – drobiem i jagnięciną. Wyśmienitym zestawieniem będzie Grimbergen Blonde w towarzystwie marynowanej w ziołach prowansalskich i podawanej na zimno polędwiczki, serwowanej na pumperniklu.

 

Wykwintny smak tkwi w… szczegółach

 

Do degustacji piwa powinniśmy podchodzić całościowo. Oprócz odpowiedniej temperatury, ważny jest również kształt szkła, w którym jest ono podawane.  Poza klarownością trunku, jego barwą, aromatem czy smakiem, istotne są również okoliczności, w jakich piwo degustujemy. Zamawiając piwo w lokalu, powinniśmy zwrócić uwagę na prawidłowość wszystkich powyższych elementów, aby  cieszyć się pełnym smakiem doskonale podanego napoju. Grimbergen zawsze serwowany jest w eleganckim kielichu, którego szeroka góra pozwala na wyczucie najdelikatniejszych nut zapachowych tego wyśmienitego napoju.

 

Piwo przy akompaniamencie potraw

 

Zamawiając piwo w lokalu warto skorzystać z oferowanego w nim menu i dobrać do trunku potrawę, która podkreśli jego smak. Wybierając danie warto uwzględnić trzy główne zasady: harmonii, kontrastu oraz elementu zaskoczenia.

 

Harmonia polega na wzajemnym współbrzmieniu smaków. Opiera się ona na wyborze piwa i jedzenia o podobnych akcentach smakowych. Dzięki takiemu połączeniu ich smaki wzajemnie się wzmacniają i gwarantują podniebieniu wyjątkowe wrażenia sensoryczne.

 

Kontrast to łączenie przeciwieństw i „łamanie” dominującego smaku piwa albo potrawy - na przykład poprzez podanie słodkiego deseru do kwaśnego trunku.

 

Element zaskoczenia natomiast wykorzystywany jest przez najlepszych kuchmistrzów oraz piwowarów. Może nim być na przykład zestawienie Grimbergen Blanche z japońskim sushi, które pierwotnie mogło       wydawać się nam dysonansem, ale smakuje… iście nieziemsko.

 

Aby skosztować piwa Grimbergen odwiedź jeden z serwujących go lokali. Ich lista dostępna jest na stronie www.grimbergenbeer.pl.

 

 

Kontakt dla mediów:

Carlsberg Polska

Beata Ptaszyńska-Jedynak

Dyrektor ds. komunikacji

Tel.+48 22 543 14 50,

Mob +48 602 411 680

Beata.Jedynak@carlsberg.pl

 

WALK PR

Marta Witecka

Account Executive

Tel. +48 22 379 25 51

Mob +48 503 825 027

Marta.Witecka@walk.pl

 

Carlsberg Polska zajmuje wiodące miejsce w polskim przemyśle piwowarskim, z udziałem w rynku na poziomie 20% (dane za rok 2013), dostarczając marki piwa najwyższej jakości, odwołujące się do przyjemnych i radosnych stron dorosłego stylu życia. Carlsberg Polska ma w swoim portfelu marki: Carlsberg, Okocim, Harnaś, Karmi, Kasztelan, Bosman, Piast. Piwa z grupy Carlsberg Polska warzone są w browarach w Brzesku, Szczecinie i Sierpcu, zaś łączne zatrudnienie w Polsce wynosi ponad 1300 pracowników. Od roku 2012 do portfolio Carlsberg Polska dołączyły również takie marki jak Grimbergen, piwa Sezonowe Okocim oraz Okocim Radler.

 

 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl