Mięso od zawsze doceniane na polskich stołach


2014-09-22
Zdrowy tryb życia, właściwe odżywianie i bycie „eko" to najnowsze trendy XXI wieku. Życie zgodnie z tymi zasadami jest jak najbardziej pozytywne. Przechodząc na tryb zdrowego odżywiania należy pamiętać w swojej diecie o najcenniejszym źródle białka, jakim jest mięso.

Walory mięsa

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Mięso, obok innych produktów pochodzenia zwierzeńskiego takiego jak mleko, jajka, czy masło, jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera wiele pozytywnych aminokwasów, jakich organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście istnieją substytuty roślinne, natomiast białko roślinne nie jest tak dobrze przyswajane przez nasz organizm jak białko pochodzenia zwierzeńskiego. Podobnie wygląda sytuacja przyswajalności żelaza, witamin grupy B i pozostałych substancji odżywczych.

Mięso pochodzące z własnych hodowli

To, co najzdrowsze i najbardziej wartościowe pochodzi zazwyczaj z własnej produkcji. W wielu, podmiejskich miejscowościach hoduje się zwierzęta pod tego typu wyroby. Najczęściej spotykane są lokalne i regionalne produkty wieprzowe. Wyroby z lokalnych wędzarni i masarni są bardzo mile widziane na półmisach w każdym domu. W niektórych miejscowościach, na realizację zamówienia trzeba czekać nawet do kilku miesięcy! To tylko pokazuje popularność lokalnych produktów wieprzowych.

Wieprzowina - nie zawsze doceniana

Wieprzowina, wydawać by się mogło, że jest bardzo mocno wpisana w historię polskiej kuchni. Nic bardziej mylnego. „Złotym wiekiem" wieprzowiny był dopiero wiek XIX. Wtedy również zaczęły pojawiać się przepisy z mięsa wieprzowego, które do dziś goszczą na naszych stołach.

Wcześniej wieprzowina była pomijana a na stołach gościła przede wszystkim cielęcina i wołowina. Pierwszym kuchmistrzem wspominającym o aktualnie ulubionym mięsie Polaków był Stanisław Czarniecki.

Wieprzowina wkroczyła tak późno na nasze stoły, ponieważ wcześniej królowało na nich francuskie wyrafinowanie. Niemniej jednak, polscy kucharze zawsze doceniali walory mięsa i od zawsze, to właśnie mięso, grało pierwsze skrzypce w kuchni.

Artykuł powstał przy współpracy: http://www.wieprzopedia.pl/


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

admin111

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl