Makro i mikroelementy – strażnicy naszego zdrowia


2018-01-25
Składniki mineralne, choć stanowią jedynie ok. 4 procent masy ciała, to umożliwiają organizmowi prawidłowy rozwój i zapewniają mu zdrowie.

Niestety nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać substancji mineralnych, przyjmujemy je wraz z pożywieniem oraz dodatkowo jako uzupełniające jadłospis naturalne suplementy dietyMinerały dzieli się na makroelementy i mikroelementy.


Makroelementy

Wapń (Ca)

Pierwiastek ten stanowi aż 2 proc. masy ciała dorosłego człowieka Jest głównym budulcem kości i szkliwa zębów, odgrywa główną rolę w odtwarzaniu mięśni, nerwów i krwi, a ponadto bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, mechanizmie skurczu mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, w regulacji procesu krzepnięcia krwi i rytmu serca. Jest składnikiem wielu enzymów i wpływa na kontrolę ciśnienia tętniczego. Prawidłowa ilość wapnia w organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów czy nowotworu jelita grubego.

Niedobór wapnia jest powodowany między innymi jedzeniem pokarmów nieświeżych, chemicznie uzdatnianych i konserwowanych. Organizm musi wówczas walczyć z truciznami chemicznymi, do czego zużywa duże ilości wapnia. Jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości tego pierwiastka, to sięga do wapnia zgromadzonego w kościach, osłabiając je i dziurawiąc co może prowadzić nawet do osteoporozy. U chłopców w okresie dojrzewania z powodu braku wapnia może wystąpić rzeszotowanie kości. Przy deficycie wapnia mogą rozwinąć się takie choroby jak: próchnica, paradontoza, zwapnienia żył, kruchość kości, choroby układu krążenia, wysoki poziom cholesterolu, słaba krzepliwość krwi, skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból stawów, zwolnienie tętna, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, zaburzenia chodu, złamania kości, zaburzenia wzrostu u dzieci oraz krzywica. Utratę wapnia może powodować także: nadmiar soli, kofeina oraz alkohol.

Źródłem wapnia jest przede wszystkim mleko i produkty mleczne, sardynki, warzywa zielone (szpinak, brokuły, szczypiorek itp.), warzywa strączkowe (groch, fasola, soja itp.), chrzan, seler, wiele ziół, orzechy, suszone figi, żółtko, oliwa, kokos, migdały i inne.

Magnez (Mg)

Magnez jest ten nazywany jest „pierwiastkiem życia”, ponieważ bierze udział prawie we wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Jest elementem budulcowym kości, zębów i mięśni, uczestniczy w procesie widzenia, przekazywania informacji między mięśniami a nerwami, przemiany materii, a także termoregulacji. Jest aktywatorem niektórych enzymów. Hamuje krzepnięcie krwi, a więc chroni przed zakrzepami w naczyniach i skrzepami w sercu. Jako regulator ciśnienia krwi jest czynnikiem redukującym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz miażdżycy. Wpływa na biosyntezę białek, ochrania układ hormonalny przed wpływami mutacyjnymi środowiska. Jest antagonistą ołowiu (zapobiega odkładaniu się tego pierwiastka w organizmie), rakotwórczego chromu i glinu wywołującego chorobę Alzheimera.

Magnez nie może być zastąpiony żadnym innym pierwiastkiem!

Niedobór magnezu może przez dłuższy czas przebiegać bezobjawowo, dlatego bardzo trudno go rozpoznać. Objawem niedoboru są skurcze mięśni. Powoduje niewłaściwe funkcjonowanie całego organizmu i ogólne osłabienie, podatność na stres, niepokój, zdenerwowanie, stany lękowe, miażdżycę, zawroty i bóle głowy, drętwienie kończyn, wypadanie włosów, łamanie paznokci, podatność na próchnicę, szybkie męczenie się, bezsenność, niepokój, wrażliwość na zimno, skłonności do płaczu, depresję, wrażenie ociężałości, bolesne kurcze mięśni, utratę łaknienia i wagi, a także zaburzenia snu. Może prowadzić do ataku serca, kołatania serca, czy arytmii.

Do nadmiernego wydalania magnezu z organizmu, szczególnie przyczyniają się: stres, alkohol, wysoka temperatura otoczenia, antybiotyki, leki odwadniające, uspakajające oraz antykoncepcyjne.

Magnez znajdziemy w kakao, kiełkach pszenicy, warzywach strączkowych (soja, groch, fasola), orzechach, migdałach, oliwkach, figach, a także w otrębach, ryżu, szpinaku, mięsie, mleku i rybach, glonach (spirulina, chlorella) i pomidorach.

Źródło: Ekoplace24.pl - sklep internetowy ze zdrową żywnością 

Nadesłał:

Sklep ekologiczny
http://www.ekoplace24.pl/

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl