KOLACJA Z MULAMI ZA MNIEJ NIŻ 60 ZŁ, CZYLI WŁOCH NELLO ESPOSITO ZDRADZA PRZEPIS NA IDEALNE WALENTYNK


KOLACJA Z MULAMI ZA MNIEJ NIŻ 60 ZŁ, CZYLI WŁOCH NELLO ESPOSITO ZDRADZA PRZEPIS NA IDEALNE WALENTYNK
2018-02-12
Zbliżają się Walentynki, a Ty wciąż nie wiesz, jaki prezent wręczyć swojej drugiej połówce? Kwiaty, czekoladki czy pluszowy miś trzymający serce to standardowe pomysły na 14 lutego.

Wystarczy 60 minut oraz 60 złotych i kolacja gotowa. Druga połówka na pewno nie będzie żałowała, że spędziliście ten wieczór w domu!

Przeczytaj również:

Stare przysłowie mówiące „przez żołądek do serca”, jest wciąż aktualne. Jednak w codziennym pędzie nie zawsze mamy czas, by wspólnie zjeść i spędzić ze sobą czas. Dlatego Walentynki są doskonałą okazją, by zaskoczyć swoją ukochaną romantyczną kolacją tylko we dwoje. Włoska kuchnia to najlepszy wybór –przysmaki z Italii są szybkie w przygotowaniu, wyglądają bardzo efektownie, a przede wszystkim są smaczne. Wystarczy prosty przepis przygotowany przez szefa kuchni włoskiej restauracji Capri w Warszawie, Nello Esposito, oraz 60 minut i 60zł. Jeśli nie posiadasz zdolności kulinarnych, nie bój się. Wystarczy Twój włoski temperament i odrobina włoskiego klimatu! Przygotuj zatem potrzebne składniki i przyrządź w godzinę niezapomniane „kuchenne Walentynki”, według przepisu Nello.

 

Przepis Nello Esposito, szefa kuchni restauracji Capri:

 

TAGLIATELLE CON COZZE E MELOGRANO IN SALSA PICCANTE DI GORGONZOLA –

Tagiatelle z mulami nowozelandzkimi w sosie gorgonzola z dodatkiem granatu

Składniki:

·         12 szt. małży nowozelandzkich

·         250g makaronu tagliatelle

·         150ml białego wina

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         150g gorgonzoli

·         papryczka peperoncino

·         mała szalotka

·         owoc granatu

·         sól

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, do momentu aż będzie al dente. Drobno posiekaną szalotkę i papryczkę podsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni z niewielką ilością oliwy przez 2 min, następnie dodaj mule i lampkę białego wina, podsmaż przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie odłóż muszle z patelni (do miseczki) i dodaj pokruszony ser gorgonzola oraz owoc granatu. Mieszaj doprowadzając do rozpuszczenia się sera i uzyskania aksamitnego sosu. Pamiętaj, aby sos nie był za gęsty i nie przywarł do dna patelni. Chwilę wcześniej przygotowany makaron przełóż na patelnię z sosem, wymieszaj kilka razy, aby makaron pokrył się sosem. Na końcu nałóż gotowy makaron na talerz i ułóż ciepłe mule.

Kolacja gotowa, wystarczy udekorować stół, nalać białe wino do kieliszków i cieszyć się niezapomnianym wieczorem walentynkowym!

Nadesłał:

dorota5

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl