Czas na gęś


Czas na gęś
2014-12-16
Gęsina regularnie królowała na polskich stołach już od XVI w. Jej wykwintny smak oraz właściwości zdrowotne doceniano zarówno na królewskich dworach, jak i podczas domowego obiadu. Polska Młoda Gęś Owsiana produkowana przez Grupę Drosed to idealne uzupełnienie jesienno-zimowej diety.

Gęś znamy głównie w wersji pieczonej z jabłkami. Jednak mało kto wie, że gęsina to także doskonała baza zdrowego, smacznego rosołu. W odróżnieniu od tego tradycyjnego jest on delikatniejszy, bardziej esencjonalny i ma lekko słodkawy posmak.W okresie jesienno-zimowych, wzmożonych przeziębień oraz osłabionej odporności dania z gęsiny, stanowią doskonałe wzmocnienie i pomoc w powrocie do zdrowia. Mięso z gęsi można bez obaw podawać dzieciom. Jest miękkie, kruche, a przede wszystkim bogate w nienasycone kwasy tłuszczoweOmega 3 i Omega 6, witaminy: m.in. A, B1, B2 oraz D i E a także żelazo oraz magnez. Białko z mięsa gęsiego jest łatwo przyswajalne, a tłuszcz z gęsi należy do jednych z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

 

Na właściwości zdrowotne gęsiny z pewnością wpływ ma sposób hodowli. Polska Młoda Gęś Owsiana, oferowana przez Grupę Drosed, w ostatnich tygodniach życia jest karmiona owsem, któremu przypisuje się wyjątkową wartość biologiczną.Owies zawiera dużo kwasów nienasyconych oraz kwas oleinowy. To dzięki temu delikatesowa Polska Młoda Gęś Owsiana ma szczególne walory smakowe i zdrowotne a także zawiera jedynie 5% tłuszczu.

 

Rosół z gęsi poleca Grupa Drosed

 

Składniki:

- podroby, skrzydła i korpusPolskiej Młodej Gęsi Owsianej od Drosed

- cebula (1 szt.)

- marchew (1 szt.)

- nać selera (1 szt.)

- liść laurowy

- listek tymianku (1)

- czarne ziarenka pieprzu (6 szt.)

- sól

 

Przyrządzanie:

 

1.    Mięso i podroby dokładnie umyć.

2.    W dużym rondlu ułożyć mięso i pozostałe składniki, zalać 1 litrem wody.

3.    Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować, zbierając dokładnie szumowiny.

4.    Zmniejszyć ogień i powoli gotować około 2 godzin. Zebrać nadmiar tłuszczu. Podawać z makaronem domowym.    

 

Smacznego!

 

Polska Młoda Gęś Owsiana od Drosed jest dostępna w sklepach w cenie ok. 13,99 zł / kg.

 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl